Re: PROSIM O RADU - VYPOVED VE ZKUŠ DOBĚ
Napsala bych svoje jméno, adresu, rodné číslo a větu typu "v souladu se zákoníkem práce dávám výpověď ve zkušební době k tomu a tomu datu bez udání důvodu" a podpis. Dopis musíte poslat doporučeně nebo jej doručit zaměstnavateli přímo do ruky. Pokud vám ale nedal žádnou výpověď písemně, normálně bych do práce chodila, i kdybych mu měla sedět v kanceláři a koukat do stolu. Bez papíru bych neodešla, protože on si vás teď jistě odhlásil z evidence, tím pádem ze sociálky a ze zdravotní pojišťovny a vzniká vám dluh na zdravotním poj., na který vám samozřejmě napočítají penále. Po ukončení prac. poměru se raději jděte do své pojišťovny zeptat, jestli tam nemáte nějakou pohledávku, aby na vás pak nepřišel exekutor.
Myslím, že tazatelku trošku matete. Pokud je ve zkušební době, tak žádná strana nedává výpověď, protože se pracovní poměr ve zkušební době zruší. Nemusí to být písemné a 3 dny předem jsou jenom doporučení, nikoliv povinnost. Jediný papír, který je třeba si ohlídat je Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list). Jestliže byla ještě 1.7. zaměstnanec, tak ji zatím žádný dluh na ZP nenabíhá, v každém případě je třeba se přihlásit na ÚP, pokud nesežene novou práci.
Já osobně o tom taky raději dělám písemný zápis, člověk se vyhne mnohým nedorozuměním. Pokud je pojištěná po část měsíce (stačí i ten jediný den 1.7.), nemusí zdravotní pojištění za červen doplácet. Z hlediska podpory v nezaměstnanosti by samozřejmě bylo lepší se nechat zaevidovat do 3 pracovních dnů po skončení pracovního poměru, protože by ji evidence na ÚP navazovala na pracovní poměr. Teď už ji zaregistrují až ode dne přihlášení a od toho dne jí budou počítat podporu (samozřejmě jen pokud na ni má nárok, což netušíme).
V každém případě opakuji, že při ukončení PP měla dostat Potvrzení o zaměstnání, takže "nějaký papír" by v ruce mít měla.
Tak jsem asi zaspala nějaký předpis, protože to vždycky bývalo tak, že se muselo hned běžet na pracák, jinak narůstal dluh na ZP. Když bratr vyšel školu, zůstal pár dní doma a na VZP pak doplácel nějakých 140 korun. Asi už teda platí něco jiného.
mně zase není jasné (celý strom odpovědí jsem nečetla), když dostala ústní výpověď a nyní nechodí do práce, zda jí vůbec prac. poměr skončil (pokud nemá v ruce potvrzení o zaměstnání, tzv. zápočtový list, tak ji také může zam-tel psát neomluvenou absenci - se všemi důsledky )
to by si měla ujasnit, aby neměla dluhy u zam-tele
Pokud jí zrušil prac. poměr ve zkušební době (lze i ústně), tak ji už určitě na neomluvené absenci nevede. Jde o to zjistit, zda jí skutečně zrušil prac. poměr dnem 1.7. (tzn. že ten den byla ještě jeho zaměstnancem). To zjistí právě z potvrzení o zaměstnání, které si u něj musí vyzvednout.
TAZATELKA: Ano správně!!! Děkuji. Problematiku SP, ZP a ÚP znám a mám podchycenou. Podchycené ale nemám presně co píšete, tj. výpověď pouze slovní od zamtele, do práce nechodím, mám spoustu přesčasových hodin, evidenci docházky kterou mám já ale nikdo jiný, takže zamtel klidně může říct, že jsem pro ně nepracovala, či může říct, že jsem zkončila už 30/6 a já samozřejmě potřebuji ten jeden den kvůli již jmenovanému, tuším, že mě bude chtít hodně krouhnout na výplatě (ve smlouvě 20tis. hrubého) a tak přemýšlím, jaké dokumenty a jaké kroky udělat, už teď vím, že jsem udělala chybu, že jsem do práce přestala chodit, ale on by mi to dal asi písemě kdyby to věděl, že to tak musí udělat. Teď během techto dnů si pro svoji daňovou poradkyni (nemá mzdovku) mohl vymyslet cokoliv, to já netuším. Jde mi to, jak to udělat aby to pro mě bylo nejvíce výhodné. Domluva z jeho strany nehrozí, mluví jen německy a vše řeší přes právníky. Potřebuji udělat jen správné kroky, i když tuším, že pochybení je v tuto chvíli na obou stranách.
Já zvažuju variantu, že podám písemnou výpověď já k datu, tj. zkončila jsem 1.7. + 3,5 dne dovolené, na kterou mám za dva odpracované měsíce nárok + hodiny přesčasu a k tomuto dni podám výpověď, co? Jeho blbost že ji nedal písemně, a z mé strany je to férové co? Dál, budu to posílat poštou, nevím, jestli na sídlo firmy, nebo na adresu, kde vím, že se jednatel vyskytuje ... tj. jeho druhá společnost, kde bylo i místo výkonu práce. Co si o tom myslíte? Děkuju.
Vy jste zřejmě nečetla všechny další odpovědi. Z nich byste se dozvěděla, že ze strany zaměstnavatele je vše v pořádku, zrušení ve zkušební době může kterákoli strana provést i ústně. A teď je řada na Vás - vyzvednout si u něj potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák), který není povinen Vám zasílat poštou. Na něm zjistíte, do kterého dne Vás vedl jako zaměstnance a pak podle toho můžete jednat dál (pokud jste tam ještě 1.7. pracovala, měla byste mít poslední den zaměstnání 1.7.). Váš návrh o podávání výpovědi je nesmysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.