Re: Fúze - přebírání zaměstnanců
Ano, mění se IČO i VS pro platbu na sociálku. Tam mi řekli, že by měla stačit smlouva k té fúzi o tom, že nástupnická organizace přebírá zaměstnance...
Ale myslím, že nároky na dovolené i vyměřovací základy pro nemoc i průměry pro náhrady by měly zůstat stejné. Ne?
Pracovní smlouva se musí měnit? Nebo napsat nějaké dodatky, když se třeba mění pracovní pozice, mzdový výměr?
Podle toho, co píšete,jde o přechod práv a povinností dle § 338 ZP a násl., PS zůstávají v platnosti, jsou stanoveny povinnosti zam-tele projednat, ke změnám obsahu PPstačí písemná informace zaměstnancům, změny PS jen v případě, že se mění to, co bylo původně ujednáno v PS. Mzdový výměr je záležitost zam-tele, k tomu se PS nijak měnit nemusí.
Taky jsem zažila něco podobného před rokem. Napsala jsem jen dodatky k prac.smlouvám, že se mění zaměstnavatel a ostatní podmínky zůstávají nezměněny. Kopie dodatků jsem zanesla na OSSZ.
Napsala jsem dopis, ve kterém sděluji, že veškeré práva a povinnosti přechází na nového zaměstnavatele a odnesla ho na zdravotní pojišťovny a na OSSZ. Do dopisu jsem zároveň uvedla, o které zaměstnance jde. Nezapomeňte nahlásit na kooperativu (zákonné pojištění za zaměstnance). Taky na FÚ nahlásit změny IČ atd. Pokud není nový zaměstnavatel registrovaný k některým daním, vyřídíte to na FÚ.
Dovolená zůstává tak, jak byla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.