Re: i když .......?
Právě že nebyla. Když se kupoval počítač, tak ještě společnost neexistovala, i když faktura za PC zní na jméno té společnosti, ale to je podle mne špatně, protože v den nákupu ještě nebyli na OR zapsáni. Takže koupili počítač za celkem 63000, což je majetek, ze kterého bych asi uplatnila DPH při změně režimu, jenže jak to udělat s odpisy, abych to DPH nenárokovayla dvakrát, respektive jednou jako náklad v odpisech, jednou zpět jako vratku DPH.
Asi se nevyjdařuji dobře, já hlavně vůbec nevím, jak to mám zapúčtovat, kreslím si téčka ale nevychází mi to.
Společnost vznikla a hned byla plátcem, pár dní po nákupu PC.
Dobrý den,
DPH v tomto případě naúčtujte do požizovací ceny, odpočet uplatněte - změnou režimu. Aby nebylo DPH 2x následně je vyloučíte z nákladů - z hodnoty majetku v uzávěrkových operacích.
Záleží také jak Vám to veme např. software
Výdaje před vznikem zápisu do OR zaúčtujte přes zřizovací výdaje do zahajovací rozvahy.
Mnohokrát Vám děkuji, a myslíte si, že bych Vás mohla ještě požádat o zaúčtování?
Jestli 042/365 - když bylo koupeno před vznikem, nebo klasicky 042/321 - protože hrazeno je z účtu společnosti těsně po vzniku.
A ještě kdybyste mi mohla poradit, jakým účtováním to vyloučím v záívěrce - 513/042 ? To je asi nesmysl, nemám s tím vůbec zkušenost. Děkuji Vám a hezký den. Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.