Re: nezaevidovaný majetek - nyní prodej
Jednalo se skutečně o vlastnictví bytu, nebylo to jen vlastnictví práv - družstevní byt?
Pokud ano, potom bych postupovala následovně: pokud nemáte něco v majetku a nyní to zjistíte, jde o přebytek, tj. bych zaevidovala v souladu s ČÚS č. 007 bod 3.5. a při prodeji už by se to pak tvářilo jako normální prodej majetku tj. 641.
Větší problém pak je, že fyzické inventury neprobíhaly řádně, výpisy z katastru chyběly atd.
byl to byt ve vlastnictví ( nešlo o družstevní byt). Ve výpisu z katastru byl i evidovaný, ale tou fúzí a stěhování společnosti z jednoho konce republiky na druhý a výměnou několika účetních se stalo, že nebyl nikde vedený. Má to ještě jeden háček. Věděla jsem v roce 2007, že se uskuteční prodej, tak jsem na to vytvořila dohadnou položku na 648. Daňaři mi to v dadňovém přinání vyloučili jako neoprávněné zvýšené výnosy, protože k prodeji došlo až letos a teď vůbec nevím co stím. Jestli mám zrušit dohadnou položku za rok 2007 a zaúčtovat znovu v roce2008?
Děkuji za radu
Nevím, jestli to dobře chápu - oni to vyloučili jen v přiznání, ale v účetnictví to zůstalo? Já si myslím, že to tam nemělo být ani účetně, vždyť normálně k prodeji taky nic netvoříte.
Pokud máte už uzavřené účetnictví, tak Vám nezbývá nic jiného než zrušit opravnou položku a prodej zaúčtovat letos. Náklady stejně žádné nejsou a daňově to máte ošetřené i vloni.
No právěm že to vyloučili jenom v daňovém přiznání. My musíme uzávěrku končit již do konce ledna, protože jsme mateřská společnost a je to nařízení, takže jsem neměla vůbec šanci při hotovení daňového přiznání teď v červnu něco v loňském roce měnit. Audit mi to nezpochybnil a daňaři to vyloučili. pokud teď zruším dohadnou položku tak se mi sníží 648 a navýši 641. Je to tak dobře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.