Vlákno názorů k dotazu Starobní důchod od Blaník - Re: Starobní důchod Zaměstnanec - starob. důchodce asi dostal...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2008 12:56

Blaník (neregistrovaný)

Re: Starobní důchod
    Zaměstnanec - starob. důchodce asi dostal jenom nějaký prozatimní dopis o přiznání důchodu od 4.7.08. Musí se mu změnit pracovní smlouva, buď pouze dodatkem na dobu určitou max. 1 roku, nebo ukončíte starou a uzavřete novou taktéž na max. 1 rok. Změna by měla být od 4.7.08, protože od tohoto data je již důchodce. Musíte však na OSSZ nahlásit změnu na tiskopise přihlášky - důchod starobní 1 ode dne (políčko v dolní části tiskpisu). Pokud se jedná o zaměstnavatele -malou organizaci, tak ještě doložit dodatek smlouvy a případně rozhodnutí o přiznání důchodu. Něco obdobného bude i na zdravotní pojištovně.

• 12. 7. 2008 13:20

beta (neregistrovaný)

nevidím důvod nahlašovat SD, pokud se nejedná o předčasný SD - na OSSZ, nevidím pro to oporu v zákoně - Blaníku, sdělte § prosím. Jsem toho názoru, že nenajdete...., pakliže ano, ráda se poučím. Na ZP nahlásí změnu až v momentě až Z-ec doloží rozhodnutí o přiznání SD, pak oznámí zpětně, i když za dobu zpět ZP neobdrží platbu pojistného státem, je to nelogické, ale správně by to mělo být takto. Na ZP nemůže hlásit v době "žádosti" o SD, ale až v případě doloženého rozhodnutí. A o tom, že SD musí mít PP na dobu určitou dodatkem či novou PS již informovala paní xy, k tomu jsem neměla připomínek, reagovala jsem jen na ohlášení změny na ZP.

• 12. 7. 2008 13:29

beta (neregistrovaný)

ještě upřesním - my postupujeme u takového případu - dodatkem k PS na dobu určitou nejdéle 1 roku a v TOMTO případě nehlásím SD na OSSZ. Pokud přijmete do pracovního poměru Z-ce pobírajícího starobní důchod a on vám doloží rozhodnutí o přiznání SD, pak na přihlášce oznámíte druh důchodu 1, ale kolegyně nemá ještě rozhodnutí o přiznání SD u Z-ce ...Doporučuji dodatek na dobu nejdéle 1 roku a odpadá vám u OSSZ problém s nahlášením důchodu, ale na ZP zůstává - nahlásit v momentě až Z-ec doloží rozhodnutím (nahlásíte de facto zpětně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).