Re: Neplacené volno - základ daně
Proč daň (a navíc srážková)? Vždyť nic nevydělal, tak není z čeho platit daň. Pokud mu bylo neplacené volno povoleno na celý měsíc a zaměstnavatel s ním dohodl, že celých 13,5% si zaplatí on (zaměstnanec), pak zaměstnanec dá zaměstnavateli do pokladny 13,5% z 8000, tj. 1080 Kč a zaměstnavatel toto odešle zdravotní pojišťovně. A tak i v tom druhém případě, kdy 1/3 zaplatí zaměstnanec a 2/3 zaměstnavatel.
Moc děkuji za Vaši zprávu. Srážková daň tam skočila proto, protože nemá podepsané daňové prohlášení. Máme tedy špatně nastaven mzdový druh pro nepl.volno v programu, bylo mi to divné, ale raději jsem se chtěla ujistit, než budu psát na správce programu. Děkuji Eva
Já ale souhlasím s paní Jiřkou, že i v případě, že 2/3 ZP hradí zaměstnavatel tak tam daň není. O toto by se neměl navyšovat základ daně. Jen v tom případě, pokud by zaměstnavatel hradil celé 3/3 sám - to je výhoda pro zaměstnance a tam by daňová povinnost vznikla.
Nevím, ale takto jsem to dostala opraveno v upgrade mzdového programu a zároveň, protože jsme to tak praktikovali že 2/3 platil zaměstnavatel a 1/3 zaměstnanec, mě na toto upozornila naše daňová poradkyně, že pokud budeme za něj ty 2/3 platit, musí se zdaňovat, že je lepší, ať si to platí celé sám, proto to předávám dál, třeba se k tomu ještě někdo ozve
Já když do programu zadám, že 2/3 bude platit zaměstnavatel tak mi tam žádná daň neskočí a jen tam je, že zaměstnanec zaplatí 360 Kč za sebe.... A v komentáři k dani z příjmů jsem našla ještě toto:
Tím, že se pojistné za dobu neomluvené nepřítomnosti a za dobu neplaceného volna platí z fiktívního vyměřovacího základu, a nikoliv z příjmů zaměstnance vstupujícího do vyměřovacího základu pro zdrav.pojistné, tak o toto pojistné se příjem zaměstnance pro stanovení základu daně (superhrubý příjem) nezvyšuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.