Re: Výpočet odstupného
Ještě je důležité, zda jste v těchto měsících čerpal dovolenou, kolik hodin a kolik jste za ni dostal. Dále je potřeba vědět, zda jste v tom období měl nějaké placené volno (lékaře apod.), kolik hodin a kolik jste za to dostal. A stejně tak je potřeba zjistit, zda máte svátky placené průměrem a kolik Vám jich zaplatili a kolik jste za ně dostal.
Pokud Váš pracovní poměr skončil v dubnu, květnu nebo červnu, průměr se počítá z výdělků leden až březen, jak píšete. Je to vlastně ten hodinový průměr, který byl používán v dubnu až červnu pro náhrady (zaplacení dovolené, svátků, lékaře apod.).
Počítá se takto (pokud jste odměňován hodinovkou nebo úkolem a svátky míváte placené zvlášť): sečtete hrubé mzdy v období leden až březen, od nich odečtete hrubé částky za dovolenou, svátky, lékaře a další podobné placené volno. Výsledná částka se podělí skutečně odpracovanými hodinami v tomtéž období. Vyjde průměr na odpracovanou hodinu, který je platný pro následující období, tj. pro duben až červen. Tento hodinový průměr se vynásobí Vaším úvazkem a pak 21,74 (což je průměrný počet prac. dní v měsíci). Vyjde hrubý průměr na měsíc. Krát počet měsíců odstupného.
Pokud Váš prac. poměr má končit až ve 3. čtvrtl., tj. v červenci až září, bude se hodinový průměr počítat z výdělků ve 2. čtvrtletí.
>>>když jsem dostal za
>>>Leden 25003 hrubeho, mesíc mel 184h a ja jsem jeste
>>>odpracoval 19 h přesčas
>>>Únor 23847 hrubého, měsíc měl168h a prescas 11h
>>>Březen 23091 hrubého , měsic měl 168h a přesčas 6,5h
>>>i přesto ,že jsem toto foru přečetl křížem krážen tak
>>>tu neni nikde jasná odpověď jak se to vypočítá
>>>,předem
>>>děkuji za reakce a výpočty.
>>
>>používán v dubnu až červnu pro náhrady (zaplacení
>>dovolené, svátků, lékaře apod.).
>>Počítá se takto (pokud jste odměňován hodinovkou nebo
>>úkolem a svátky míváte placené zvlášť): sečtete hrubé
>>mzdy v období leden až březen, od nich odečtete hrubé
>>částky za dovolenou, svátky, lékaře a další podobné
>>placené volno. Výsledná částka se podělí skutečně
>>odpracovanými hodinami v tomtéž období. Vyjde průměr
>>na
>>odpracovanou hodinu, který je platný pro následující
>>období, tj. pro duben až červen. Tento hodinový průměr
>>se
>>vynásobí Vaším úvazkem a pak 21,74 (což je průměrný
>>počet prac. dní v měsíci). Vyjde hrubý průměr na
>>měsíc.
>>Krát počet měsíců odstupného.
>>Pokud Váš prac. poměr má končit až ve 3. čtvrtl., tj.
>>v červenci až září, bude se hodinový průměr počítat z
>>výdělků ve 2. čtvrtletí.
>Děkuji za vysvětlení ,žádne jiné proplaceni kromě
>přesčasů nebylo ,ještě malej dotazek tu pruměrnou
>hodinovku spočítám tak ,že vezmu ty hrubé mzdy a sečtuje a
>pakto vydělim součtem dopracovanych hodin a presčasů ?
A jak teda máte proplácené ty svátky? Nebo jste odměňován měsíční mzdou a svátky jsou její součástí (neproplácejí Vám je zvlášť)?
Tak to zkusím takto: předpokládám, že jste odměňovaný měsíční mzdou (to znamená, že kdybyste v lednu odpracoval jen těch 22 dní bez přesčasů a ve svátek byl doma, dostal byste např. 20000 Kč, kdybyste v únoru odpracoval jen těch 21 dní, dostal byste zase 20000 a kdybyste v březnu odpracoval 20 dní bez přesčasů a ve svátek byl doma, dostal byste zase 20000 Kč.)
Takže když píšete, že svátky proplácené nemáte a nic jiného (dovolenou apod.) jste také nevybíral a normálně jste odměňovaný měsíční mzdou, pak bude výpočet tento:
celkové hrubé mzdy dělají 71941 Kč. Celkové odpracované hodiny (včetně hodin svátků) činí 556,5 h. 71941 : 556,5 = 129,27 Kč na odpracovanou hodinu. 129,27 x 8 h (máte-li úvazek 8 h) x 21,74 = 22483.
Aha, tak já už jsem mezitím odpověděla, ale zřejmě tedy nesprávně. Vždyť jsem se Vás ptala, kolik jste dostal za svátky (v lednu a březnu) a Vy jste napsal, že svátky proplacené nebyly a teď zas píšete, že byly proplacené průměrem. To ten výpočet mění. Napište, kolik máte na výplatních páskách za leden až březen hrubého za svátky, případně za dovolenou, lékaře apod. Takže ve svátcích jste asi nepracoval, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.