Re: Lhůta pro archivaci účetnictví
Dobrý den,
podívejte se sem- http://business.center.cz/business/pravo/zakony/ucto/cast6.aspx
osdtavec 2) Účetní záznamy se uschovávají, pokud v § 32 není stanoveno jinak,
a) účetní závěrka a výroční zpráva po dobu 10 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
b) účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, přehledy po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
c) účetní záznamy, kterými účetní jednotky dokládají formu vedení účetnictví (§ 33 odst. 2), po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají.
>>Dobrý den, mám dotaz. Do roku 2002 jsem byla normální
>>zaměstnanec, pak jsem přišla o zaměstnání a proto
>>jsem
>>od roku 2002 do roku 2005 podnikala na živnostenský
>>list. Nebyla jsem plátce DPH. V roce 2005 jsem
>>podnikání ukončila a od této doby jsem ve starobním
>>důchodu.
>>Chci se zeptat, jak dlouho, tedy za jaké roky (daňové
>>období) musím uschovávat účetnictví a kde je to
>>uvedeno. Zpočátku se tomu říkalo jednoduché
>>účetnictví, pak
>>DE. Výdaje jsem účtovala dle skutečných nákladů a ten
>>poslední rok jsem využila paušál. Jde mi o to, že
>>kdyby
>>si na mne ještě vzpomněl FÚ, abych neměla problémy,
>>když nepotřebné účetnictví vyhodím. Děkuji Jindřiška
Myslím že Vás se týka zákon 586/92 §7b odstavec5 Poplatník je povinen uschovávat daňovou evidenci za všechna zdaňovací období, pro která neskončila lhůta pro vyměření daně stanovená tímto zákonem nebo zvláštním právním předpisem.28b)
>
>
Děkuji a předem se omlouvám. Tam píší
"po uplynutí tří let od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost podat daňové přiznání nebo hlášení nebo v němž vznikla daňová povinnost, aniž by zde současně byla povinnost daňové přiznání nebo hlášení podat".Jak se to tedy počítá, za které roky tedy můžu účetnictví zničit ?
Děkuji Jindřiška
Dobrý den, rok 2004 byl přiznám v roce 2005. DE se archivuje po dobu tří let od konce následujícího období, za nějž se daň přiznává. Takže doklady roku 2004 můžete skartovat nejdříve 1.1.2009 - pokud jste neměla zaměstnance - potom je lhůta mzdových dokladů 20 let. Před skartací jste však povinna nabídnout doklady místně příslušnému archivu a teprve po jeho vyjádření je možné provést fyzickou likvidaci dokladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.