Vlákno názorů k dotazu Pronájem bytu... od anonym - Re: Pronájem bytu... Nelze dát splátku za byt do...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2008 8:14

anonym (neregistrovaný)

Re: Pronájem bytu...
    Nelze dát splátku za byt do nákladů. Můžete uplatnit odpis bytu dle zákona o dani z příjmů. Vstupní cenou je pořizovací cena, pokud byl byt pořízen v době 5 let před zahájením pronájmu. Pokud byl pořízen dříve, pak je nutno ocenit byt reprodukční cenou dle zákona o oceňování. Toto ocenění musí být provedeno před zahájením pronájmu.

• 19. 7. 2008 10:43

Viki (neregistrovaný)

Zapoměla jsem ještě uvést,že byt je do doby splacení majetkem Města...Proto si to chci dát do nákladů,v té splátce je započten i nájem 700,-Kč,tak je to uvedeno ve smlouvě...

• 19. 7. 2008 11:03

anonym (neregistrovaný)

Pokud nejste vlastníkem bytu (neznám přesné smluvní podmínky prodeje bytu), pak lze podnajímat se souhlasem vlastníka. Pokud je ve splátce nájemné, pak toto nájemné lze uplatnit jako daňový výdej v souvislosti s podnájmem bytu.

• 19. 7. 2008 11:20

Viki (neregistrovaný)

Aha,už chápu proč tolik lidí pronajímá byty načerno a neplatí z nich daně.Chtěla jsem být poctivá a sepsala jsem smlouvu a teď jak propočítávám,tak na tom docela prodělám...
    Můžou se nějakým způsobem peníze z pronájmu ukládat na budoucí rekonstrukce,opravy(2-3 roky) a to dát do nákladů ročně něco jako paušál???Např. já už teď vím,že tam budu měnit vestavěný sporák,ale letos to ještě nedude.Jak jsem to pročítala,tak to asi jde jen u společenství vlastníků bytů...???

• 19. 7. 2008 12:53

anonym (neregistrovaný)

Jak jsem již uvedla, pokud nejste vlastník, nemůžete nic pronajímat. Lze podnajímat, ale pouze se souhlasem vlastníka.
    Pokud by jste byla vlastníkem bytu, pak k nájmu lze uplatnit výdaje ve výši 30 % z dosažených příjmů, nebo uplatňovat skutečné výdaje.
    Pokud předpokládáte vyšší náklady na opravy bytu, pak lze jako vlastník tvořit rezervu na tyto opravy (rezervu lze tvořit na opravy DHM). Rezervu lze tvořit min. 2 roky podle vypracovaného rozpočtu oprav.
    Nevím, zda není splacení bytu zaručeno smlouvou o převodu práv a následné smlouvě o vypůjčce. Pak by jste byla vy vlastníkem a na základě smlouvy o vypůjčce mohla odepisovat. Pokud zatím splácíte a byt bude ve vašem vlastnictví až úplným zaplacením, pak potřebujete k podnájmu souhlas vlastníka bytu. Pokud takový souhlas nemáte, pak nelze ani podnajímat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).