Re: Trochu OT: zacinam, jak sehnat klien
Podnikám jako účetní od r. 1991. Většina mých klientů je přes známé, kamarádi, na doporučení těchto klientů...
Moje rada: Mít radši 2-3 "větší firmy", než hodně "malých".
Kamararádi si myslí, že jim to uděláte zadarmo nebo hodně levně. Malí podnikatelé účetnictví vnímají jako nutné zlo a nechtějí za to vydávat peníze. Většinou na to kašlou, každý doklad z nich musíte tahat a je s tím více práce než užitku.
Berte takové klienty, kteří si Vaší práce váží, poslouchají vaše příkazy, za práci PLATÍ a podnikání jim jde.
>>>>
>>Nejake vzdelani a praxe je. Ale resim jak ziskat nove
>>klienty. Ptal jsem se po znamych ale protoze vetsina
>>mych znamych sou ucetni... :-)
>>Vyplatilo se nekomu z Vas zverejneni ve Zlutych
>>strankach?
Ze zkušenosti-vyhozené peníze, v nich hledají jen zoufalci, jak psáno níže- jeden spokojený klient-doporučí dalšímu, rozhodit sítě mezi známými a hledat solidní klienty.
Pouze si myslím, že méně větších firem může znamenat při ukončení smlouvy citelnější ztrátu pro Vás, proto bych se nebránil -malé,velké firmy, jak to přijde.
Jakym zpusobem resite svoji "reklamu"?
>>Bydlim v
>>Brne, tedy ocekavam ze podnikatelu v mem okoli bude
>>dostatek.
>
>Podnikám jako účetní od r. 1991. Většina mých klientů
>je přes známé, kamarádi, na doporučení těchto
>klientů...
>Moje rada: Mít radši 2-3 "větší firmy", než hodně
>"malých".
>Kamararádi si myslí, že jim to uděláte zadarmo nebo
>hodně levně. Malí podnikatelé účetnictví vnímají jako
>nutné zlo a nechtějí za to vydávat peníze. Většinou na
>to kašlou, každý doklad z nich musíte tahat a je s tím
>více práce než užitku.
>Berte takové klienty, kteří si Vaší práce váží,
>poslouchají vaše příkazy, za práci PLATÍ a podnikání jim
>jde.
Když jsem před 10 lety začínala, tak jsem si dala inzerát do místního inzertního časopisu a pak jsem také získala pár klientů přes známé apod. Brala jsem je, jak přicházeli tzn.velké i malé, ale je fakt, že "malé" dají někdy více práce než "velké". Ve velkých mi doklady už někdo přpravuje a je pořád ve firmě, takže se dají lépe řešit různé nesrovnalosti, ale záleží jak budete mít štěstí na lidi.
Jsem z druhého břehu, tedy ten, co považuje daňové účetnictví za nutné zlo. Ale shrnu svoje zkušenosti:
1) Nedělejte pro kamarády.
2) Hledejte menší firmy s potenciálem - větší už někoho mít budou. Sledujte inzeráty firem, které shání účetní. Zkuste oslovit pracovní agentury. Na zlaté stránky zapomeňte.
3) Pro získání zkušeností můžete zkusit i "práci ve mzdě" pro někoho ze zkušenějších kolegů v branži. Třeba Vám i někoho předá.
3) Zákazník není pán, ale partner. Nastolte korektní a jasné vztahy hned od začátku. Časem se to většinou nezlepší.
4) Daňové účetnictví je skutečně nutné zlo. Peníze určitě nevydělá, ale může pomoci snížit státem legalizovanou krádež v podobě daní. Snažte se zákazníkovi dodat "přidanou hodnotu" v podobě třeba hladkého běhu spolupráce a praktických rad. On nemá čas třeba sledovat všechny legální fígle. A nemá rád buzeraci kvůli blbým papírům(ale viz. bod 3)).
Hodně štěstí!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.