Re: Definice souboru movitých věcí
SOUBOR MOVITÝCH VĚCÍ
Právní úprava a její změny
--------------------------------------------------------------------------------
Hmotným majetkem podle zákona o daních z příjmů může být také soubor movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením, je-li splněna podmínka vstupní ceny vyšší než 40 000 Kč (v úhrnu za všechny věci souboru) a provozně technické funkce delší než jeden rok. Soubor movitých věcí se zařazuje do odpisové skupiny podle hlavního funkčního předmětu.
Souborem movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením se podle § 26 odst. 2 ZDP rozumí dílčí část výrobního či jiného celku. Z vymezení hmotného majetku ve vztahu k samostatnosti příslušenství plyne, že věc hlavní a příslušenství není souborem movitých věcí.
Tvorba souboru movitých věcí je dobrovolná a má i určitá praktická úskalí. Je totiž nutné vést takovou evidenci, aby byly zajištěny průkazné technické i hodnotové údaje o jednotlivých věcech zařazených do souboru, aby bylo zřejmé určení hlavního funkčního předmětu, jakož i všech změn souboru (přírůstky, úbytky) včetně údajů o datu změny, rozsahu změny, vstupních cenách jednotlivých přírůstků nebo úbytků, celkové ceny souboru věcí a dále částky odpisů včetně jejich změn vyplývajících ze změny vstupní ceny souboru movitých věcí.
Úskalím je i možnost uplatnění reinvestičního odpočtu jen za ty věci souboru, které jsou samy o sobě hmotným majetkem (§ 34 odst. 3 ZDP).
to je na google.
Re: Definice souboru movitých věcí
Děkuji za rychlou reakci, ale to asi není to co potřebuji. Nejde mi o daně z příjmů, zatím ani o odpisy. Potřebuji pouze správně vytvořit soubor movitých věcí v účetnictví pro příspěvk. organizace a jak jsem hledala na různých chatech, spousta lidí si neví rady s výkladem zákona viz výše, kde stojí: " soubory movitých věcí..........a ocenění jedné položky převyšuje částku 40 000Kč. " Konkrétně mám stoly a spoustu
židlí, jednotlivé položky pod 40.000,-, a chci z nich udělat soubor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.