Re: plátce DPH - kdy lze odhlásit
§ 6, odst. 1: Zákon o DPH
Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 94).
Budete muset ještě počkat.
>>Dobrý den, jsem dobrovolný plátce DPH od března 2007,
>>nyní bych se chtěla odhlásit, jelikož mám nižší obrat
>>z důvodu změny podnikání.
>>V období březen 2007 - březen 2008 jsem překročila
>>obrat nad 1 mil. Lze se odhlásit již teď v červenci,
>>když jsem ve výše uvedeném období obrat překročila?
>>Platí roční lhůta od data registrace nebo ji musím
>>počítat
>>od data překročení obratu? Obrat červen 2007 - červen
>>2008 nebyl překročen.
>>Děkuji za radu
>
>§ 6, odst. 1: Zákon o DPH
>Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání
>nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od
>uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12
>předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců
>částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví jinak
>(§ 94).
>
Tak teď to asi nechápu, povinnost 12 měsíců být zaregistrovaná jsem splnila, obrat červen 2007-červen 2008 jsem měla pod 1 mil. Kč, tj. 12 nejbližších měsíců, i přesto musím počkat? Do kdy?
Děkuji za radu
>Budete muset ještě počkat.
Aha - tak to se domnívám že čekat nemusíte a podejte si žádost o zrušení.
V naší firmě podnikatel přerušoval podnikání ale jako plátce musí být vedený stále dál neboť nesplňoval podmínku nižšího obratu přestože je pravděpodobné že cca 2 roky podnikat vůbec nebude, pokud někdy ještě začne.
Mně šlo spíš o to, jestli nemá vliv to, že ještě v dubnu byl obrat na předchozích 12 kal. měsíců překročen - tj. 4/07-4/08. Jestli to neprodlužuje tu povinnou lhůtu k registraci, tj. rok od této doby musím být ještě zaregistrován, i když už jsem od 3/07 registrován, tzn. více než rok. Každopádně děkuji za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.