Re: kdo platí pojistné?
Ano, tak to bylo myšleno - dvě hodiny pracoval - dostane mzdu - bude odvedeno pojistné. Jen jsem nepochopila, CO chcete hledat v legislativě - nárok na mzdu za ty dvě hodiny? nebo snad že nemá nárok na nemocenskou za ten první den? nebo že je považován ten první den za práce neschopného, i když nemá nárok dávky?
Re: kdo platí pojistné?
pokusím se to dát dohromady:
1) kdy je práce neschopný - rozhoduje lékař (je to na neschopence) to vyplývá z § 2 vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR č. 31/1993 Sb., o posuzování dočasné pracovní neschopnosti pro účely sociálního zabezpečení
2) pojistné:
a) SP - 589/1992 Sb. o pojistném na soc. zabezp. a příspěvku na státní politiku zam. Odvádí se jen skutečně vypočtené pojistné (není žádný minimální vyměřovací základ pro zaměstnance)
b) ZP - Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění - zde je nutné dodržet minimální vyměřovací základ, ale dle par.3: Minimální vyměřovací základ zaměstnance se snižuje na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních dnů, pokud a) zaměstnání netrvalo po celé rozhodné období, b) zaměstnanci bylo poskytnuto pracovní volno pro důležité osobní překážky v práci (to je právě uznání zaměstnance práce neschopným - viz ZP par.127). Z tohoto vyplývá, že pokud je uznán práce neschopným, není třeba tento den dodržet minimální vyměřovací základ.
3) možná máte spíš pochybnosti, zda je práce neschopným, když mu nenáleží nemocenské, ale tento stav skutečně může nastat, právě proto, že byl uznán práce neschopným (rozhoduje lékař), ale protože 2 hodiny pracoval, nemá nárok na ND (par. 15Zákon č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců)
No, snad jsem Vám v tom neuděla ještě větší guláš :o)) Pokud ale chcete mít 100% jistotu, vždycky můžete zavolat na OSSZ a příslušnou ZP, většinou mi poradili, když jsem tápala...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.