Vlákno názorů k dotazu Prosím,kdo už mi řekne jak to opravdu je od Jana H. - Re: Prosím,kdo už mi řekne jak to opravd Citace...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2008 12:07

Jana H. (neregistrovaný)

Re: Prosím,kdo už mi řekne jak to opravd
    Citace ze zákona o DPH
    § 94 Plátci DPH
    (1) Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 kalendářních měsíců přesáhne částku uvedenou v § 6 se stává plátcem od prvního dne třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila stanovený obrat. Pokud nesplní registrační povinnost, stává se plátcem dnem účinnosti registrace uvedeným na osvědčení o registraci.
    § 6 Osoby osvobozené od uplatňování daně
    (1) Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 94).
    (A dobrovolnou registraci k DPH mu nepovolili?)

• 29. 7. 2008 12:40

Marcela (neregistrovaný)

Jak to souvisí s mým dotazem? Když tak je par. 94, odst.6, ale moc tomu právě nerozumím, spíš to ale bude tak, že se počítá těch 326.000 jenom z nákupů od plátců DPH

• 29. 7. 2008 12:51

Jana H. (neregistrovaný)

>>>Podnikatel, neplátce DPH nakupuje auta v Německu. Pro
    >>>to, aby se stal plátcem, musí překročit částku
    >>>326.000,-Kč. Je to suma zaplacená za všechna auta
    >>>nebo
    >>>jenom
    >>>za auta od plátců DPH registrovaných v Německu? A
    >>>když bude nakupovat od neplátců třeba i za 10.000000,
    >>>nikdy se plátcem nestane?Názory jsou různé i na FÚ,
    >>>budu
    >>>vděčná za vaše názory a zkušenosti
    >>
    >>Citace ze zákona o DPH
    >>§ 94 odst. (1) Osoba povinná k dani, která má sídlo,....jejíž obrat za nejvýše 12 kalendářních měsíců přesáhne částku uvedenou v § 6 odst. 1 se stává plátcem od prvního dne třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila stanovený
    obrat.
    § 6 Osoby osvobozené od uplatňování daně
    >>(1) Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví

>Jak to souvisí s mým dotazem? Když tak je par. 94,
    >odst.6, ale moc tomu právě nerozumím, spíš to ale bude
    >tak, že se počítá těch 326.000 jenom z nákupů od plátců
    >DPH
    V § 94 odst. 1 je, že přesáhne-li osoba za 12 měsíců obratu, který je udaný s odkazem na § 6 odst. 1, (tj. 1 mil korun), tak má povinnost přihlásit se k dani. Částku 326 tis jsem nikde nenašla.
    Od koho máte, prosím, tuhle informaci?

• 29. 7. 2008 12:47

anonym (neregistrovaný)

Pokud pořizujete zboží z EU, platí pro vás § 95 odst. 6 + § 2 odst. b):
    V § 2 odst. b) se uvádí, co není předmětem daně při pořízení zboží z EU v případě, že jste osobou identifikovanou k dani a nejedná se o pořízení nového dopravního prostředku, a celková hodnota pořízeného zboží bez daně nepřekročila v běžném kalendářním roce částku 326 000 Kč a tato částka nebyla ani překročena v předcházejícím kalendářním roce; do stanovené částky se nezapočítává hodnota nového dopravního prostředku a hodnota zboží, které je předmětem spotřební daně, při pořízení z jiného členského státu.
    Pokud je tato částka v kalendářním roce překročena, pak postupujete podle § 95 odst. 6: Osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která  uskutečňuje pořízení zboží z jiného členského státu, je povinna podat přihlášku k registraci nejpozději do dne, kdy překročila částku podle § 2 odst. 2 písm. b).

Zaregistrovat k DPH se tedy musíte již před požízením zboží, při jehož pořízení limit 326000,00 Kč v kal. roce překročíte.

• 29. 7. 2008 13:05

Marcela (neregistrovaný)

A Vy víte, že pořízením zboží se rozumí jen nákup zboží od plátců, já jsem se to dověděla až dnes, vůbec by mě to nanapadlo takhle brát. Ale je to par.16. Takře pak je to jasné, že těch 326.000 se myslíjen od plátců. A nevíte, jak se říká tomu, když nakoupím v EU od neplátců, když to není pořízení zboží?

• 29. 7. 2008 15:58

M. (neregistrovaný)

Dle mého je to také pořízení zboží... Ale jak se ptáte, zda může nakupovat od neplátce za xx mil."korun", tak je to nesmysl. Protože od jednoho nemůže za tolik nakoupit. I v Německu platí hranice obratu pro registraci k DPH. Takže by musel leda nakupovat od xx neplátců... Ale ty auta prodává ne? Takže se podle mne dostane stejně během 12 měsíců do povinnosti registrace k DPH... Takže hranice 326tis je od plátců, ale vy stejně musíte i nadále sledovat svůj obrat...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).