Vlákno názorů k dotazu Darování půlky baráku od p. - Re: darování půlky baráku myslím že můžou anebo ty...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2008 7:34

p. (neregistrovaný)

Re: darování půlky baráku
    myslím že můžou anebo ty plánky můžete dát jako součást darovací smlouvy, tzn. že do smlouvy napíšete původní stav a pak že podle geometr.plánu č. xy je předmětem darování ............č.p......plán musí být sešitý se smlouvou

vím že takto se to podává s kupní smlouvou tak myslím že s darovací to bude stejné

• 31. 7. 2008 9:11

právník (neregistrovaný)

Prosím o radu.Rodiče mi chtějí darovat půlku rodinného (velká usedlost) baráku. Mám vlastní vchod a nechal jsem si zaměřit tu půlku, co mi rodiče chtějí darovat. Mám geometrický plán na rozdělení baráku(dvě popisná čísla) a nyní nevím jak postupovat. Nejsem si jist,jestli rodiče musí nechat zapsat tento geometrický plán (rozdělení usedlosti na dvě popisná čísla) a teprve potom sepíšeme darovací smlouvy. Předem děkuji za radu.

Darovat lze něco, co existuje nejen fakticky, ale i právně, tedy v katastru. Darovat lze podíl na nemovitosti s tím, že spoluvlastníci uzavřou mezi sebou dohodu kdo z nich bude užívat kterou část společné věci a jak se o společnou věc budou starat. Nakládat se společnou věcí (prodej apod.) však mohou spoluvlastníci nadále jen společně. Z 1 RD lze "udělat" 2 RD, obávám se však že nestačí přidělení druhého č.p., ale že bude nutná rekolaudace - zeptejte se napřed na katastru jak postupovat a co předložit. V RD lze prohlášením vlastníka vymezit jednotky podle zákona 72/1994 (min. 2); jednu z nich by Vám pak rodiče mohli darovat (a druhou si nechat).

• 31. 7. 2008 11:12

Robert (neregistrovaný)

Moc děkuji za Vaše rady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).