Re: Daň.doklad k přij.záloze - pohoda
Zcela jednoduše - v Interních dokladech zaúčtujete tento doklad následovně:
314AE/314AE - cena bez DPH
343AE/314AE - DPH
V konečné faktuře provedete přes "Přijaté faktury" - "Záznam" - "Zálohové faktury" odečet zálohy (pokud jí máte navedenou v evidenci přijatých zálohových faktur) pokud ne, tak jen mínusem odpočet zálohy ve travu ZD+DPH.
Doporučuji ale raději navést do přijatých zálohových faktur v navedení ZD+DPH včetně její úhrady a poté je vše ve vyúčtování jednodušší, pokud s tím nemáme dostatek zkušeností jak se to promítá, vyzkoušejte si to cvičně např. s datem 31.12. komplet celý příklad až do vyúčtování a uvidíte jak krásně se Vám to bude párovat a likvidovat. Když tak se ozvěte znovu. Zdenča
Ještě mě napadlo, já nevidím hned bankovní výpis, vždy s měsíčním zpožděním(zpracovávám doma účetnictví a klient vozí výpis později),tak jenom, když nebudu mít u zálohové fa vidět úhradu, ale budu mít v ruce daň. doklad k přijaté záloze, tak mohu přes interní doklad provést zápis. No a samozřejmě i do zálohových fa - v případě, že se mi dostane zálohová fa do ruky. Díky Hanka
Pokud bude mít v ruce daňový doklad, tzn.,že platba proběhla a na daňovém dokladu máte místo DUZP - datum přijetí platby. Takže vlastně si tento daňový doklad zadejte přesně do "přijatých zálohových faktur" - datum opravíte podle platby a zároveň tento daňový doklad o přijaté platbě zadejte do Interních dokladů s účtováním, jaké jsem Vám uvedla, a při konečné fakturaci si odečtete tuto zálohu i DPH z konečné faktury. Zkuste si v POHODE navést novou firmu - kde si tuto simulaci včetně úhrad zálohy a navedení jako konečné faktury provedete a podívejte se, jak Vám to naběhne do Hlavní účetní knihy a vytiskněte si to pro další případy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.