Vlákno názorů k dotazu Cena za půjčení služebního auta od mh - Re: Cena za půjčení služebního auta §6 odst. 6...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2008 11:05

mh (neregistrovaný)

Re: Cena za půjčení služebního auta
    §6 odst. 6 zákona o DP
    Poskytuje-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 % vstupní ceny vozidla za každý i započatý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla. Jde-li o najaté vozidlo, vychází se ze vstupní ceny vozidla u původního vlastníka, a to i v případě, že dojde k následné koupi vozidla. Pokud ve vstupní ceně není zahrnuta daň z přidané hodnoty, pro účely tohoto ustanovení se o tuto daň zvýší. Je-li částka, která se posuzuje jako příjem zaměstnance za každý i započatý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla, nižší než 1 000 Kč, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 000 Kč. Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně v průběhu kalendářního měsíce postupně za sebou více motorových vozidel k používání pro služební i soukromé účely, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 % z nejvyšší vstupní ceny motorového vozidla. Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně v průběhu kalendářního měsíce více motorových vozidel současně, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 % z úhrnu vstupních cen všech motorových vozidel používaných pro služební i soukromé účely. Vstupní cenou vozidla se pro účely tohoto ustanovení rozumí vstupní cena uvedená v § 29 odst. 1 až 9.

• 5. 8. 2008 11:10

Jirka (neregistrovaný)

Jasně, ale mě jde o to, že si chce zaměstnanec půjčit auto třeba na jeden den v měsíci. Zaměstnavatel by snad měl možnost auto ne bezplatně poskytnout zaměstnanci pro soukromé účely, ale pronajmout za úplatu. Jde mi o to, jak správně stanovit tu cenu za pronájem.

• 5. 8. 2008 11:21

Katuška (neregistrovaný)

>>>Jak správně stanovit cenu za půjčení služebního auta
    >>>pro soukromé účely zaměstnancům, kteří auto
    >>>nepřidaňují
    >>>a využívají ho soukromě jen příležitostně? Musí to
    >>>být
    >>>cena srovnatelná třeba s autopůjčovnami, aby to FU
    >>>zkousnul? Díky

>
    >Jasně, ale mě jde o to, že si chce zaměstnanec půjčit
    >auto třeba na jeden den v měsíci. Zaměstnavatel by
    >snad měl možnost auto ne bezplatně poskytnout zaměstnanci
    >pro soukromé účely, ale pronajmout za úplatu. Jde mi o
    >to, jak správně stanovit tu cenu za pronájem.

měl by to být cena "obvyklá" protože při nižší než obvyklé ceně, byste museli zaměstnanci zdanit tento rozdíl. Postupovala bych, jak jste napsal, zjistila ceny několika autopůjčoven a zjistila průměr, to by ceně obvyklé mohlo odpovídat. Ať už bude Vaše kalkulace jakákoliv, určitě ji zachovávajte i pro budoucí půjčení Vašich vozů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).