Re: 2 POČR po sobě
Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené, ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.
Re: 2 POČR po sobě
>>>>Prosím o radu. Mám dva doklady POČR po sobě. Na obou
>>>>v
>>>>části III žadatel vyplnil, že žádá o podporu na
>>>>tříletého syna. První doklad potvrdil lékař manželky
>>>>našeho
>>>>zaměstnance, že onemocněla a němůže se o syna starat.
>>>>Ten je na 6 dní a byl do 30.6. včetně.
>>>>Pak tu mám druhý doklad, na stejné dítě, potvdil to
>>>>lékař dítěte, že onemocnělo a má to být na 7 dní od
>>>>1.7.
>>>>včetně.
>>>>Já myslím, že když je to jedno dítě, tak to bude
>>>>celkem jen na 9 dní. Ale váhám, jestli od 1.7. je to
>>>>nový
>>>>případ a mám použít průměr vypočtený na červenec nebo
>>>>tím, že počítám celkem jen 9 dní mám použít průměr z
>>>>června. Co vy na to? Děkuji.
>>>
>>
>
>Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na
>dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené,
>ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud
>ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a
>proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.
Já se domnívám, že vůbec není rozhodující, že je matka na rodič. dovolené, ale rozhodující je to, že ona onemocněla a v tu chvíli se o to dítě ona starat nemůže. Takže logicky vyplývá, že se musí o něho postarat někdo jiný - a to je v tomto příp. manžel. Takže je vystavena OČR a on dostane tuto OČR zapalcenou. A potom onemocnělo dítě - takže to je další případ. To je snad to samé, jako když onemocní nejprve jedno dítě a pak je OČR na dítě další - také platíte obě OČR (jsou to 2 případy).
Viz § 25 zák. 54/56 Sb.
Podpora při OČR náleží:........... 2. zdravé dítě mladší 10 let z toho důvodu, že:...... c) osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
Pokud máte pochybnosti, jak máte postupovat, tak dejte písemný dotaz s přesnými údaji na OSSZ - oni písemně odpovědí a budete mít klid, že to máte dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.