Re: sleva na studenta
slevu na studenta může uplatňovat jenom ten, koho se to týká (tzn. - dítě na sebe), v žádném případě této zam-kyni nenáleží sleva na studenta, protože ona nestuduje
tato zam-kyně mohla uplatňovat (pokud neuplatňoval např. manžel) daň. zvýhodnění na dítě - pokud dítě nenastoupilo do zaměstnání (není evidováno na ÚP) od 1. 7., nebo má PP, DoPČ jen na část prázdnin - ne po celý měsíc čer-ec nebo srpen, potom může pobírat tato zam-kyně daň.zvýhodnění pobírat i o prázdninách
já se vložím také s dotazem, měla jsem studentku na DPP, asi 6x v roce 2007 a potom únor 2008.
Rok 2007 vlezla se mi do 150 hodin. Studuje dálkově.
Od března ji firma vzala na poloviční pracovní úvazek. Já jsem na ni slevu - že studuje uplatňovala dál. V červnu 2006 měla promoci.
Chci se zeptat jestli jsem tu slevu jako student uplaňovala správně? a za červenec bych už jí slevu, po promoci nedala.
Děkuji moc za odpověď.
Dotaz jste měla položit zvlášť, takto bude diskuze zamotaná, ale odpovím: Pokud studovala VŠ státem uznanou, nebylo jí ještě 26 let a studium nebylo v programu celoživotního vzdělávání, pak měla statut studentky a slevu jste jí dávala oprávněně (pokud jste měla potvrzení o studiu a podepsané prohlášení). Vysokoškoláci jsou studenti ještě měsíc po měsíci, ve kterém ukončili řádně studium státní zkouškou (nebere se datum promoce ale datum státní zkoušky), pokud v tomto následujícím měsíci nebyli po celý měsíc zaměstnáni ani nepobírali podporu. Takže jestli složila v červnu st. zkoušku a přes celý červenec pokračoval její pracovní poměr, pak již v červenci nemá statut studenta a sleva nenáleží. Kdyby byla zaměstnancem třeba do 30.7., pak by již nešlo o celý červenec a slevu by ještě mohla uplatnit. Pokud st. zkoušku složila v květnu, pak stejně musíte uvažovat o červnu místo o červenci.
Tady je jeden problém, a to ten, že ona nedokončila školu řádně, tzn. maturitou. Ona prostě školy zanechala. Takže tady bude záležet na tom, dokdy ji škola vedla jako svého studenta. Ta kritéria o zaměstnání o prázdninách, zda celý měsíc nebo ne, se týkají situace, kdy dítě ukončí školu řádně (maturitou). V situaci, kdy školu řádně neukončila je rozhodující potvrzení školy, ve kterém měsíci ji ještě vedli jako studenta - a od příštího měsíce již zvýhodnění nenáleží.
>>>>>>Zaměstnankyně uplatňovala slevu na dceru,studentku
>>>>>>SŠ.Dcera ukončila třetí ročník,do čtvrtého už
>>>>>>nenastoupí.Je možné uplatnit i v tomto případě slevu
>>>>>>po dobu
>>>>>>prázdnin?Prosím poraďte.
>>>>>Já bych řekla že u s.š. je možno slevu uplatnit i o
>>>>>prázdninách,ale raději si počkejte na jiný názor.
>>>>
>>
>Tady je jeden problém, a to ten, že ona nedokončila
>školu řádně, tzn. maturitou. Ona prostě školy zanechala.
>Takže tady bude záležet na tom, dokdy ji škola vedla
>jako svého studenta. Ta kritéria o zaměstnání o
>prázdninách, zda celý měsíc nebo ne, se týkají situace, kdy
>dítě ukončí školu řádně (maturitou). V situaci, kdy
>školu řádně neukončila je rozhodující potvrzení školy, ve
>kterém měsíci ji ještě vedli jako studenta - a od
>příštího měsíce již zvýhodnění nenáleží.
Já se domnívám, že pokud ukončila 3. ročník (tedy 30.6.), potom je nárok i o prázdninách na daň.zvýh. (pokud ihned 1.7. nezačala pracovat nebo nešla na ÚP). Pokud by ukončila kdykoliv dříve studium na stř. škole (např. začátkem června), potom by náleželo daň.zvýhodnění jen do června. Měla by doložit, kdy byla ze školy vyřazena. Toto potvrzení bude také potřebovat určitě na PnD, pokud je pobírá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.