Re: Úmrtí - co s výplatou
Takového zaměstnance musíte odhlásit z úřadů jako při klasickém ukončení PP. Proplatíte v poslední mzdě nevyčerpanou dovolenou –pošlete mzdu na účet zaměstnance a to se stane předmětem dědického řízení. Nelze však udělat roční zúčtování, manželce se vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a ta podá DP na FÚ.
Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době jsem tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před výplatním termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat nemůžet. Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za 04 tak to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit s rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam peníze poslat.
>>Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k
>>tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době
>>jsem
>>tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše
>>zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před
>>výplatním
>>termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat
>>nemůžet.
>>Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak
>>zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za
>>04 tak
>>to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem
>>přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit
>>s
>>rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a
>>ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam
>>peníze poslat.
>
tolik odborný komentář k § 328 ZP:
Smrtí zaměstnance zaniká samotný pracovněprávní vztah (§ 48 odst. 4 zákoníku práce), avšak některá práva a povinnosti jeho smrtí nezanikají a existují relativně nezávisle na zaniklém pracovněprávním vztahu. Peněžitá práva zaměstnance jeho smrtí nezanikají. Svým způsobem v rozporu s obecným právem dědickým podle občanského zákoníku přecházejí mzdová a platová práva z pracovního poměru až do výše odpovídající trojnásobku jeho průměrného výdělku postupně na jeho manžela, děti a rodiče, jestliže s ním žili v době smrti ve společné domácnosti. Předmětem dědictví se stávají až tehdy, neníli těchto osob a samozřejmě rovněž v částce, která přesahuje trojnásobek průměrného měsíčního výdělku.
>
>Děkuji Vám mockrát, jste zlatíčka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.