Re: invetura a sklad secondhandu
V DE evidenci nejste povinna vést skladovou evidenci, to znamená, že Vám vůbec nikdo nemůže dokázat, co jste na konci roku měla. Jednoduše bych inventuru k 31.12. provedla následovně. Vzala bych poslední doklad o nákupu (pouze v nákupních cenách) a vlastním odhadem bych zhodnotila, kolik z toho mi zůstalo ( opět v nákupních cenách). To bych napsala jako stav inventurní.
Myslím, že si to zbytečně komplikujete. Mám za sebou mnoho kontrol z FU, jiných činnostní, nicméně též s nákupy materiálu. Věřte mi. Nakupujete materiál na Kg a Vy z něj teprve vyrábíte to pěkné zboží na prodej :-) Zkuste se na to podívat takto.
jasně, a ona má z hlediska zákona jistě živnostenské oprávnění na výrobu oděvů:-))) tak to pak není co řešit. naskladní materiál, nahodí tam výdaje spojené s výrobou, ocení jednotlivé výrobky a pak je jen postupně odepisuje. ale musí si dát pozor na další předpisy při výrobě oděvů, a těch je hodně. hlavně bacha na čoiku - označení oděvů atd atd..
p.s. jak se prosím změní to zboží??? změní tvar, materiál, či co?
já myslím že to je právě to nedomyšlené zrovna u secondového prodej,...mám účetní na telefon která bude dělat daňové přiznání ale také si neví rady...za celých půl roku jsem ještě nenašla účetní která by vedla DE u tohoto prodeje...budu muset každý nákup na kila spočítat na kusy,ocenit kusově podel celkové ceny..poté podle faktur odečíst kusy prodané a zbytek by měl být na pomyslném skladě,jen mě mate ocenění zůstatku pořizovací cenou,když pořizovací je kg a ne kus...zkusím tedy takhle snad to projde...jinak si to neumím představit,pokud by se našla účetní s touto zkušeností,tak moc prosím poslat na mail,děkuji všem.M.M.
Se sekáčem zkušenosti nemám, ale postup by měl být stejný jako při každém jiném prodeji. Vy musíte být schopná prokázat, co a za kolik jste koupila a co a za kolik jste prodala. To je základ a z toho vycházejte. Netuším, jak vypadají vaše faktury za nakoupené zboží.....Zkusím tedy hádat. Nakoupíte x kg oděvů, ty přeberete, něco zřejmě rovnou vyřadíte jako neprodejné a zbytek po určitých úravách (to bych viděla jako výdaje na režii) je určen k prodeji. To už ale nejsou kila ale konkrétní kusy s určenou prodejní cenou. A tyhle konkrétní kusy už můžete zavést do skladu - pořizovací cena by se dala určit z celkové ceny dodávky rozpočítáním na počet kusů určený k prodeji (nevím, jestli máte dodávky nějak stejných druhů, nebo dražší a levné věci dohromady,dal by se v tom případě určit nějaký poměr, jak tu pořizovací cenu rozpočítat). V každém případě je pořizovací cenou částka za celou dodávku, i když nějaké kousky vyhážete. No a máte sklad, s kterým dál můžete pracovat. Běžný SW jednoduchou skladovou evidenci zvláne úplně v klidu.
Na konci roku budete schopna prokázat, jaký máte stav zásob - a to opravdu prokázat musíte. Nevěřte tady prezentovaným radám, že do toho financům nic není, když vedete DE.
Třeba tu někoho napadne ještě jiný systém, jak se propracovat ve vašem případě k nějakému rozumnému výsledku, mne napadlo výše popsané......
Hodně štěstí:))
>
>tak to zkusím ještě jednou. jak bez vedení skladové
>evidence provedete inventarizaci, kterou vám při DE
>zákon přikazuje?
Tak pozor, zákon výslovně nestanoví povinnost inventarizace v pravidlech pro DE!
Jak z názvu vyplývá, vše je jen evidence. Na rozdíl od účetnictví slouží DE primárně ke zjištění základu daně z příjmů.
>ne jak někdo JÍ dokáže, co na konci roku měla, ale:
>JAK ONA dokáže FÚ, že použila veškeré výdaje pro získání
>příjmů???
Tak pohov: zákon výslovně nestanoví povinnost
>inventarizace v pravidlech pro DE!
ANO, máte pravdu, o "inventarizaci" tam není ani cek.
To slovo INVENTARIZACE používají nesvědomití jedinci jako zkratku (slengový výraz odkoukaný z účetnictví)
pro činnost, kterou zákon v §7b/4 jasně nazývá
(4) Zjištění skutečného stavu zásob, hmotného majetku, pohledávek a závazků
Nesvědomití jedinci si myslí že když slovo "inventarizace" je kratší tak že jej mohou používat i při plnění úkolů vyplývajících z §7b/4 ZDP.
Je od vás opravdu milé, že zdejším borcům připomínáte jejich povinnosti i v oblasti používání správné - zákonem určené termonologie.
>
>>
>>tak to zkusím ještě jednou. jak bez vedení skladové
>>evidence provedete inventarizaci, kterou vám při DE
>>zákon přikazuje?
>
>Tak pozor, zákon výslovně nestanoví povinnost
>inventarizace v pravidlech pro DE!
>Jak z názvu vyplývá, vše je jen evidence. Na rozdíl od
>účetnictví slouží DE primárně ke zjištění základu daně
>z příjmů.
dobrá, píše to nikoliv jednoslovně, ale celou větou. a jak tedy upravíte o rozdíly, když je bez skladu nemáte možnost zjistit?
>
>>ne jak někdo JÍ dokáže, co na konci roku měla, ale:
>>JAK ONA dokáže FÚ, že použila veškeré výdaje pro
>>získání
>>příjmů???
>
>
no a tahle má otázka je velmi důležitá. poraďte tedy, jak to ONA prokáže?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.