Re: Dohoda o provedení práce
Takže první otázka - kterého roku se ta dohoda týkala (do kterého roku jste ji zúčtoval, do loňska nebo do letoška) a podepsal ten člověk u Vás daňové prohlášení či ne? A pokud podepsal - uplatňuje jen slevu na poplatníka nebo i jiné slevy (třeba na invaliditu, studentskou nebo třeba zvýhodnění na vyživované dítě)? Když odpovíte, napíšu Vám, tak to má být zdaněno. Zúčtoval jste těch 50000 do jednoho měsíce nebo do více?
Dohoda se týká letošního roku (červen) Nepodepsali u mě daňové prohlášení.(bylo by pro mě lepší kdyby to podepsali?) Týká se to třech lidí a zúčtoval jsem to do jednoho měsíce. Zaplatil jsem za tři lidi (výdělek 150000)
30 000 Kč daň. Děkuji za radu.
Dohoda se týká letošního roku (červen) Nepodepsali u
>mě daňové prohlášení.(bylo by pro mě lepší kdyby to
>podepsali?) Týká se to třech lidí a zúčtoval jsem to do
>jednoho měsíce. Zaplatil jsem za tři lidi (výdělek
>150000)
>30 000 Kč daň. Děkuji za radu.
Takže každému z nich jste do měsíce června zúčtoval odměnu 50000 Kč. Nikdo z nich nepodepsal prohlášení.
Od letoška je jednotné procento daně - 15%.
Pokud si tedy zaměstnanci zúčtujete do měsíce 50000 Kč a ten nemá podepsané prohlášení, vypočítáte mu z toho 15% daň, tj. 7500 Kč a tu odvedete FÚ. Jde o daň zálohovou. Tomu zaměstnanci vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech a on po skončení roku podá přiznání, ve kterém uvede všechny své příjmy, zdaněné zálohovou daní a tyto zálohové daně (a pak má možnost uplatnit daňové slevy, které v průběhu roku neuplatnil). Tvrzení finančního úřadu o 20% je špatné - to platilo do loňska. Pokud jste se ptal na správném oddělení a ne třeba na vrátnici, tak se divím, že Vám vůbec tak blbě mohli poradit.
Prohlášení ten člověk u Vás mohl podepsat, pokud ho neměl v tomtéž období (měsíci) podepsané u jiného zaměstnavatele. Pokud by tedy u Vás podepsal, zdanil byste mu tu odměnu taky 15% zálohovou daní a od ní byste mu odečetl uplatňované slevy (2070 na poplatníka nebo třeba zvýhodnění na děti, slevu studentskou..). A zbytek daně byste odvedl FÚ. I v takovém případě může pak podat přiznání nebo požádat posledního zaměstnavatele v roce o zúčtování.
Pokud jste z 50000 srazil 10000 (tj. 20%), měl byste to opravit a pracovníkům doplatit. Pokud jste tu daň již FÚ odvedl, pak požádat o vrácení anebo o to příští měsíc odvést méně.
Ještě jsem chtěla dodat, že u DOPP se základ daně nezvyšuje o 35% (což jsou odvody pojistného zaměstnavatele), protože z DOPP se pojištění neodvádí. Takže se daní pouze samotná výše dohody. Pokud by šlo třeba o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti, byla by základem daně hrubá mzda plus 35%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.