Re: Počítání h do docházky
promiňte špatně jsem napsala - je to pracovní cesta- pracují od 7-19h a cestování při pracovní cestě, které přesáhne do pracovní doby, třeba jedou od 6 do 9 h tak od 7 h do 9h se platí průměrem u zam s hod. mzdou nebo i měsíční? Prosím kde o tom něco najdu.
při pracovní cestě dostanou zaplacenou mzdu za odpracovanou dobu, za dobu cestování nedostanou nic, pouze pro náhrady se počítá celková doba strávená pra pracovní cestě. např. SC 1 den, odjezd 7:00, příjezd na místo určení 9:00 práce do 17:00 a příjezd 19:00, pak mzda náleží za dobu 9-17 a náhrady pro SC počítáte 7-19. více zákoník práce
Pokud je pracovní cesta v pracovní době, tak se počítá jako odpracovaná doba, ale nesmí to být cesta do práce. Např. pracovník je vyslán na pracovní cestu, kde začíná pracovat až v 9 hod. , tak doba od 7 do 9 hodin je jako výkon práce, i když se jen veze ve vlaku.
Sumasumárum:
Za dobu výkonu práce na PC přísluší zam-ci mzda.
Podle §210 ZP se doba strávená pan PC jinak než plněním prac.úkolů, která spadá do pracovní doby, považuje za překážku na straně zam-tele a mzda se n e k r á t í.
Čas strávený při PC jinak než výkonem práce během stanovené pracovní doby (např.jízda v dopr.prostředku)se do odpracované doby započítává.
Doba strávaená na PC mimo prac.dobu zam-ce, při které se výkon práce neprovádí, není výkonem práce a mzda nepřísluší (ani nárhada).
>>>>>>Pracovníci v turnusové pracovní době 7-19h(pracují
>>>>>>>>>>
>>>>promiňte špatně jsem napsala - je to pracovní cesta-
>>>>pracují od 7-19h a cestování při pracovní cestě,
>>>>které
>>>>přesáhne do pracovní doby, třeba jedou od 6 do 9 h
>>>>tak
>>>>od 7 h do 9h se platí průměrem u zam s hod. mzdou
>>>>nebo
>>>>i měsíční? Prosím kde o tom něco najdu.
>>>
>>>při pracovní cestě dostanou zaplacenou mzdu za
>>>odpracovanou dobu, za dobu cestování nedostanou nic,
>>>pouze
>>>pro náhrady se počítá celková doba strávená pra
>>>pracovní
>>>cestě. např. SC 1 den, odjezd 7:00, příjezd na místo
>>>určení 9:00 práce do 17:00 a příjezd 19:00, pak mzda
>>>náleží za dobu 9-17 a náhrady pro SC počítáte 7-19.
>>>více
>>>zákoník práce
>>
>>Pokud je pracovní cesta v pracovní době, tak se
>>počítá
>>jako odpracovaná doba, ale nesmí to být cesta do
>>práce. Např. pracovník je vyslán na pracovní cestu,
>>kde
>>začíná pracovat až v 9 hod. , tak doba od 7 do 9 hodin
>>je
>>jako výkon práce, i když se jen veze ve vlaku.
>
>Za dobu výkonu práce na PC přísluší zam-ci mzda.
>>Ještě prosba mě jde o to , že u nás zaměst. jedou třeba v pondělí na práci do prahy kde budou do dalšího pondělí pracovat. Tak to po počítám jako čas cestováním,který spadá do prac. doby platím prům a hod mu připoču k těm odprac. To co odpracoval, tak platím jako mzdu za práci. ale zaměst. se nelibí , že vyjede z domu ve 4h ráno a pak dojede na místo v 11h( prac doba je od 7-19j) a pracuje do 19h, tak chce, abych mu počítala do docházky že ten den má hodiny od těch 4h jak sedl do vlaku.
>
prosba mě jde o to , že u nás zaměst. jedou
>>>třeba v pondělí na práci do prahy kde budou do dalšího
>pondělí pracovat. Tak to po počítám jako čas
>cestováním,který spadá do prac. doby platím prům a hod mu
>připoču k těm odprac. To co odpracoval, tak platím jako mzdu
>za práci. ale zaměst. se nelibí , že vyjede z domu ve
>4h ráno a pak dojede na místo v 11h( prac doba je od
>7-19j) a pracuje do 19h, tak chce, abych mu počítala do
>docházky že ten den má hodiny od těch 4h jak sedl do
>vlaku.
>>
Hezké pondělní ráno :)
Mám knížku o cestovních náhradách od autora Karla Janouška a ten mimo jiné v téhle souvislosti uvádí - " doba strávená na prac.cestě mimo prac.dobu (4.00-7.00) při které se výkon práce neprovádí , výkonem práce není ". Neuvádí u toho bohužel § v ZP, ale je možné že jde jen o to, že v ZP nikde není napsáno, že by to výkon práce byl. Já osobně z toho usuzuji, že tato doba tedy nepatří ani do docházky (mohlo by to mít i ten důsledek že by jim potom tyto hodiny dělaly přesčas, a to je přece blbost, protože oni v tu nepracují). Od 7.00 i když jsou ještě na cestě se jim mzda nekrátí, nebo podle způsobu odměňování jim náleží náhrada mzdy - to je § 210. Za tu dobu od 4.00 do 7.00 se zaměstnanci akorát počítá nárok na stravné, ale docházka s tím nesouvisí.
A oni mají cestovní příkaz od 4.00 ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.