Re: Komu podat stížnost na FO - podvodní
v první řadě bych neznámé FO vrátila fakturu s vyjádřením, že jsme si od nich nic neobjednali a nic nepřevzali, žádné služby pro nás neprovedli apod.
S původní, "černou" FO bych se zkusila domluvit, pokud jste ochotni zaplatit třeba část práce, tak na to sepsat smlouvu o dílo, vyplatit smluvenou částku a dál už je to jeho starost. Pokud už jste něco zaplatili, zkuste mu trochu pohrozit (klidně vším, co píšete), kvůli 4 000 si snad nebude chít dělat takové problémy. Jestli byste něco získali (a kdy) ohlášením těchto praktik úřadům či trestním oznámením, o tom docela pochybuji. Taky dost záleží na tom, jaké doklady (smlouvy apod.) máte v ruce.
Pokusy o domluvu s původním dodavatelem jsme už vzdali. Na jakékoliv připomínky reaguje agresivně a trvá na tom, že tak jak služby dodal, je to OK a současně písemně uvádí, že cena je teď dvojnásobná proto, že původně myslel, že to bude bez dokladu.
Původně domluvenou částku za práci už jsme mu už dříve kompletně uhradili, částečně v hotovosti a částečně převodem na jeho účet. Tyhle platby teď vydává ta neznámá FO za zálohu na tu svou dvojnásobnou částku.
Neznámé FO jsme už fakturu vrátili se stručným vysvětlením, že jsme si u ní nic neobjednali ani jsme od ní nic nedostali. Dnes jsme dostali svéráznou odpověď, že trvá na proplacení faktury.
Jak původní dodavatel tak neznámá FO vystupují agresivně a moc si "neberou servítky". Mluví o jakémsi dalším "řízení", o žalobách apod. Je jasné, že to jsou od nich jen plané řeči. Ale nejsem zvyklý si nechat s*át na hlavu (navíc za své peníze) a taky bych jim rád utnul tipec kvůli jejich případným dalším zákazníkům.
pokud máte v ruce dopis, ve kterém Vám zhotovitel píše, že myslel, že práce bude "načerno", tak máte v rukách eso. Tohle totiž udat na ŽÚ a FÚ, tak si ho pěkně podají. Asi bych mu napsala dopis, že se skutečnost má tak a tak a pokud celou situaci nebude s Vámi řešit, tak že bude mít problémy s úřady.....
Bohužel nemáme písemnou objednávku prací, vše bylo dojednáno ústně. Ale dodavatel ve svých dopisech, které nám od té doby zaslal, několikrát potvrzuje skutečnou objednávku, s informací, že to on ale myslel zcela jinak.
Máme fakturu a další dopisy té neznámé FO, kde přiznává totéž, co mimo jiné i původní dodavatel: mysleli jsme, že to bude načerno, ale takhle to bude za víc peněz. Je jasné, že neznámá FO funguje ve sporu pouze jako "prostředník" pro vystavení daňového dokladu.
Pikantní je, že když jsem původně požadoval doklad o zaplacení, stačil by mi prostě kus papíru se jménem a adresou příjemce a s výší platby. Dodavatel se ale asi vylekal, že chci daňový doklad a tím to celé vzniklo jako msta, aby mě příště přešla chuť na nějaké doklady.
Nevím, jestli jsem to už psal, ta domluvená (a dodavatelem později písemně potvrzená) cena za služby byla 3000 Kč jako záloha, 880 Kč jako doplatek. 3000 jsme zaplatili v hotovosti (na to chceme ten doklad), 880 jsme zaplatili převodem na osobní účet dodavatele, takže to lze potvrdit prostě výpisem z účtu.
Píšete o FÚ a ŽÚ - myslel jsem, že by to zajímalo jen FÚ. ŽÚ taky?
Díky za info.
Neznámá FO má ŽL, ale náš dodavatel ŽL nemá. Přesto, jak nyní zpětně zjišťujeme, své služby masově nabízí a řada jeho zákazníků s ním má obdobné zkušenosti jako my - i když třeba ne tak vyhrocené.
Co si myslíte o ČOI? Může je zajímat takový způsob podnikání?
Zkusila bych všechno, maximálně Vám napíšou, že to není v jejich kompetenci. ŽÚ to ale bude zajímat určitě, nejen kvůli podnikání bez ŽL, ale i tomu, co provádí ta neznámá FO (i jim by v krajním případě mohli ŽL odebrat, nebo je alespoň jinak postihnout). A taky nezapomeňte na OSSZ a ZP, protože jestli takto krátí daně, krátí i pojistné, které musí jako OSVČ platit.
Stížnost na FO - tady to je!
Děkuji za informace a náměty. :-)
Děkuji také za zájem všech o toto téma.
Považuji za férové pravdivě informovat, k jakému případu jste se to vlastně vyjadřovali.
Věřím, že Vás čtení příběhu pobaví. Snažili jsme se ho pojmout zábavnou formou.
Ještě jednou děkuji a tady je slíbený odkaz:
www.fotografka-citice.webpark.cz
Současně se omlouvám za své změněné křestní jméno v těchto příspěvcích. Jeden nikdy neví, kam diskuze povede a kdo se jí zúčastní. Možná bytečná opatrnost, vím.
Mé celé jméno je uvedeno na uvedené webové stránce.
Re: Stížnost na FO - tady to je!
pěkné... Pokud někdy něčeho dosáhnete (u ČOI nebo dalších institucí), určitě to sem napište či zopakujte odkaz.
Jen by nebylo špatné, kdybyste svůj příspěvek do diskuze od začátku označil OT (tedy jako skutečně diskuzní a ne jako dotaz), když vlastně nešlo ani tak o dotaz, jako spíš o informaci.
ŽÚ si ověří, zda mají oprávnění podnikat a v jakém oboru. Ale k těm dopisům - to se divím, že mají odvahu ještě nějak vyskakovat, když máte od nich přímo písemně, že to chtěli vyšolíchat nějak načerno... A navíc Vám ten dodavatel ve svých dopisech objednávku potvrzuje...
Ona je to vůbec zajímavá parta. Snažíme se s nimi domluvit po dobrém, ale jim evidentně nedochází situace. Já dodavatele o něco VELMI slušně poprosím a on mi odpoví v tom smyslu, ať si na něj nevyskakuju, že tím svým vyhrožováním jsem mu už dal podklad pro tři žaloby a tak. Podobně píše i ta neznámá FO - má prý svědky těch našich všech "hrubostí, osočování a výhrůžek" a podá na nás žalobu atd. atd. a v následujícím odstavci píše o tom, jak to mělo být načerno. :-)
Když od nich dostaneme dopis, tak se vždy nestačíme divit...
tak to je vážně síla, nejen podvodníci, ale ještě k tomu pitomci, tady vážně jiné východisko není, než FÚ i ŽÚ a možná i to trestní oznámení, v podstatě už vyhrožují oni Vám, nehledě na to, že se pokusili o min. o krácení daní, podvod, možná i další porušení zákona a ještě to přiznali... Zvažte společný postup s ostatními odběrateli, to by nejlepší.
Jirka měl svolení k fotografování vlastně zprostředkovaně přes Jitku, u které jsme práci objednávali. Nevím, zda mu můžu podle nějakého zákona zakázat jejich zveřejňování nebo šíření, a upřímně řečeno, zatím jsem řešil jiné starosti...
Důvod, proč jsem ten svůj dotaz psal do této poradny, bylo, že jsem opravdu potřeboval poradit, které úřady by tento způsob podnikání mohl zajímat. Přesně před týdnem jsem totiž poslal dotaz na ČOI, ale zatím se mi neozvali - pravděpodobně proto, že jsem to posílal jen jako dotaz, nikoliv jako podání. Chystím se to standardně podat a uvidím...
Jak jsem tu asi už někde dříve psal, máme pár známých, kteří se službami této svérázné fotografky taky byli (mírně řečeno) nespokojeni. Většinou především kvůli arogantnímu a až agresivnímu chování a také kvůli naprosté ignoraci přání zákazníka.
Jestli jste zatím zkoušel jen ČOI, tak určitě nevynechte ŽÚ a FÚ. Nejlépe, když se k Vám ti známí přidají nebo se ozvou sami, čím víc "udání" tím spíš by se tím mohli zabývat.
Určitě si ověřte ta práva k fotografiím, kdyby je třeba prodal do nějaké databáze, tak na Vás ještě vydělá a fotky ze soukromé svatby na Vás můžou koukat z kdejakého časopisu, třeba u článku typu "pohádková svatba a následné peklo s násilníkem", což by se Vám asi taky moc nezamlouvalo.
Tak hodně štěstí a určitě pak napište, jak jste pochodil. Mějte se
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.