Re: Výpočet dovolené
to se nedá takto jednoduše říct, koukněte do zákoníku práce (třeba zde na liště) a pak napište, co Vám není jasné, nebo zkonkretizujte dotaz.
Obecně máte nárok na 4 týdny dovolené. nezáleží ani tak na délce směn, ale jejich počtu a rozvržení do prac. týdne. Při čerpání dovolené máte dostat náhradu mzdy za dobu, kterou byste běžně odpracoval, pokud byste dovolenou nečerpal, tzn. pokud máte 12 h denně 3 dny v týdnu, pak při čerpání týdne dovolené, dostanete náhradu za 3 dny po 12 hodinách. Jenže zam-tel může mít stanoveno, že pro účely náhrad použije prav. pracovní dobu 5 dní v týdnu po 8 hodinách, pak by Vám náležela náhrada za těch 5 dní po 8 hodinách.
Zřejmě jde o nepravidelně rozvrženou prac. dobu (nepracuje 5 dnů v týdnu). V takovém případě se nárok na dovolenou přepočítává takto: zjistí se celoroční počet plánovaných směn toho pracovníka (jen plánované, ne přesčasové), ty se vynásobí počtem týdnů dovolené ve firmě (4 nebo 5) a vydělí 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dní dovolené na rok (takže místo 20 dnů vyjde třeba 15). Pracovník pak dovolenou čerpá ve dnech, ve kterých měl mít směnu (takže když je celý týden a doma a v tom týdnu měl mít 3 směny, vybral si vlastně 3 dny dovolené). Den dovolené je pak zaplacen tolika hodinami, kolik hodin čistého pracovního času měla činit v tom dni směna.
>>>>Dobrý den chtěl bych se zapta jak vypočitám výši
>>>>dovolené, na kterou mám v daném roce nárok. Dělám
>>>>dvanáctky
>>>>, pravidelně. Děkuji za odpověd
>>>
>>>informace o poctu dnu dovolene mate na kazde vyplatni
>>>pasce,
>>>nemuzete je na pasce najit nebo je chcete prepocitat?
>>
>
>Zřejmě jde o nepravidelně rozvrženou prac. dobu
>(nepracuje 5 dnů v týdnu). V takovém případě se nárok na
>dovolenou přepočítává takto: zjistí se celoroční počet
>plánovaných směn toho pracovníka (jen plánované, ne
>přesčasové), ty se vynásobí počtem týdnů dovolené ve firmě
>(4 nebo 5) a vydělí 52,14 (což je průměrný počet týdnů
>v roce). Vyjde počet dní dovolené na rok (takže místo
>20 dnů vyjde třeba 15). Pracovník pak dovolenou čerpá
>ve dnech, ve kterých měl mít směnu (takže když je celý
>týden a doma a v tom týdnu měl mít 3 směny, vybral si
>vlastně 3 dny dovolené). Den dovolené je pak zaplacen
>tolika hodinami, kolik hodin čistého pracovního času
>měla činit v tom dni směna.
Ráda bych upřesnila - ve jmenovateli nemusí být uvedeno 52,14, ale počet týdnů, na které je pracovní doba rozvržena nerovnoměrně (může být i méně). Náhrada mzdy může být poskytována nikoliv za konkrétní délku pracovní směny, kterou zaměstnanec v důsledku čerpání dovolené neodpracoval, ale za průměrnou délku pracovní směny - záleží na zaměstnavateli.
Re: prosím kde v ZP
Paní Jiřko, moc Vás prosím, kde bych v ZP našla (jaký paragraf) vzorec pro celoroční výpočet plánovaných směn? Já jsem od Vás ten vzorec - resp. způsob výpočtu tady na fóru dostala, velice srozumitelně popsaný (ještě jednou děkuji), ale majitel firmy se mnou strašně bojuje, nechce mnou vypočítanou dovolenou uznat, tak jsem mu ukázala § 213, kde je vzorec pro výpočet dovolené, ale počet plánovaných směn mu neumím nikde doložit.
Děkuji Vám za Vaši ochotu a trpělivost.
Petra
No to je právě výklad toho § 213, odst. 4, normálně v ZP žádný vzorec nenajdete, to si tu právnickou řeč musíte převést do srozumitelného výkladu. Já jsem tento výklad získala z nějakého Zákoníku, ve kterém byly zrovna uvedené výklady k jednotlivým § (jak to ti zákonodárci mysleli).
No způsob výpočtu mi neoznámil, prostě určil počet dnů kolik dá zam-ci dovolenou. Hotovo dvacet. Zatím totiž u něj nikdo nevydrží déle než měsíc, takže nárok ani nevznikne, ale jedna pracovnice vydržela, jenže marodila. V přepočtu 90 dnů, takže nemohu krátit, odpracovala 3 měsíce a šla marodit. Podle ZP se počítá jako by odpracovala 5 dnů v týdnu, takže mi vyšlo 65 dnů - vznikl nárok na dovolenou, ale podle majitele se odpracovaná směna násobí 1,5 dne, takže vychází 58 - nevznikl nárok. Bomba co?
V tuto chvíli dokládám vznik nároku, ale samozřejmě na počtu plánovaných směn se neshodneme, protože mi řekne, že on jí to naplánuje jinak. Přes to vlak asi nepojede. Ještě zkusím ten zákoník s komentářem, naštěstí ho snad využiju i jinak. Ale je to takový unavující boj.
Petra
Nevím, zda jsem Vás s tou pracovnicí správně pochopila, ale možná jí opravdu nevznikl nárok na poměrnou část celoroční výměry za každý celý měsíc, ale jen na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných směn. Vy musíte spočítat, kolik směn skutečně odpracovala (jako odpracovaná směna se bere i den, kdy čerpala dovolenou). Pokud jich takto neodpracovala 60, nevznikl jí nárok na celoroční výměru, ale jen na 1/12 za každých 21 odpracovaných, takže zřejmě na 2/12.
Ale podle ZP je uvedeno, že pokud odpracovala všechny své směny v měsíci, což skutečně nastalo, tak se to bere jako 5 dnů v týdnu odpracovaných. Takže ona odpracovala v každém měsíci své směny, a protože pracovala všechny týdny, tak se ten týden má násobit 5 dny - takovýto výklad jsem četla od Verlagu, a i já tak ten zákoník chápu. To znamená, že sice odpracovala nějakých 39 měn + 3 dny NV, ale na počet odpracovaných týdnů násobených 5 dny to vychází jako 65 dnů.
Pokud máte pravdu vy, má pravdu pravdu i majitel, ale jak si tedy mám vysvětlit ten § 216, odst. 4? Už z toho fakt magořím.
Asi půjdu vrátit ŽL :-)))) na pracáku prý taky slušně platěj :-))))
Naveďte mně prosím, kde je to takto v ZP napsáno ohledně dovolené. Já jsem dosud měla za to, že se pro určení, zda mu náleží dvanáctina za každý celý měsíc nebo dvanáctina za každých 21 odpracovaných, berou v úvahu skutečně odpracované směny (do těch náleží i den, kdy měl místo směny dovolenou nebo byl svátek).
No na toto odkazuje Verlag - v případě pracovníků s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou:
ZP § 216
(4) Pro zjištění, zda jsou splněny podmínky vzniku práva na dovolenou, se posuzuje zaměstnanec, který je zaměstnán po stanovenou týdenní pracovní dobu, jako by v kalendářním týdnu pracoval 5 pracovních dnů, i když jeho pracovní doba není rozvržena na všechny pracovní dny v týdnu; to platí i pro účely krácení dovolené, s výjimkou neomluvené nepřítomnosti v práci.
To jsem právě četla nějaký výklad pro posouzení níroku na dovolenou u zam-ců, kteří mají 12ti hodinové směny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.