Re: ppm,dovolená a RP
Žena na PPM, pokud si požádá, může po ukončení mateřské čerpat řádnou dovolenou a potom požádat o rodičovskou dovolenou u svého zaměstnanvatele nejvýše do tří let věku dítěte. Na sociálce si může ihned po ukončení PPM zažádat o rodičovský příspěvek. Nemá vliv na čerpání ŔD, tzn., že v době od ukončení PPM může brát rodičovský příspěvek a zároveň čerpat u zaměstnavatele ŘD.
-- takže je to dobře? když mám?
do 13.1. PPM, od 14.1. - 21.1. Řádnou dovolená a od 22.1. rodičovský příspěvěk? A opravdu envadí, že čerpala ŘD a zároveň měla i Rodičovský příspěvěk.
Jen mi trochu vadí, že se budeme lišit potom po 3 letech při ukončení Rodičovského příspěvku v datu.....
Blanka
, tzn., že v době od ukončení PPM může brát
>>>>>rodičovský příspěvek a zároveň čerpat u
>>>>>zaměstnavatele
>>>>>ŘD.
>>>>-- takže je to dobře? když mám?
>>>>
>>>>do 13.1. PPM, od 14.1. - 21.1. Řádnou dovolená a od
>>>>22.1. rodičovský příspěvěk? A opravdu envadí, že
>>>>čerpala
>>>>ŘD a zároveň měla i Rodičovský příspěvěk.
>>>>Jen mi trochu vadí, že se budeme lišit potom po 3
>>>>letech při ukončení Rodičovského příspěvku v
>>>>datu.....
>>>>
>>>>
>>>>Blanka
>>>>
>>>
>>>To jste si tady početla teda nějak ledabyle, protože
>>>rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským
>>>příspěvkem zde zejména p. Jiřka vysvětlovala snad
>>>100x
>>>stejně
>>>jako to, že při dovolené může klidně pobírat
>>>rodičovský příspěvek.
>>
>>jo?? tak to jdu číst znovu:))) děkuji:))) se
>>omlouvám, asi jsem něco přeskočila...:)))
>>Blanka
>>ale každopádně je to tedy dobře.. tak moc děkuji:)))
>>všem,,,,, moc mi pomáháte....
>>Blanka
>>
>
>Jo, jo, můžete být klidná, tam kde odpovídá p. Jiřka
>je to nabeton. Hezký den
-- Ano, už jsem si všimla vícekrát...že odpovídá hodně rychle a dobře:))) mzdy jsem nechtěla nikdy dělat - velké.. a padla jsem do toho taky.. tak jsem z mnoha věcí hodně zmatená...:)))
Paní Jiřko, mooooc děkuji...
a všem taky.. je to fakt moc fajn tady... se mi zdá, že mám v poslední době furt něco... te´d jsem tady narazila ještě na jednui maminu, co má 2 děti po sobě a je na rodič.příspěvku.. a nevímjak jak je to s její dovolenou... jestli jí něco vzniklo.. měla dvě po sobě.. z prvníního rodičáku šla na další PPM.. tak si budu chvíli hledat tady a v knihách.. a pak se stejně ozvu:)))
Blanka
až ovšem udělám závěrku měsíční, už je přece jen zase vysoké datum.. a pokusím se projet i účty.. jestli nemám někde nějakou ranu...:))
Tak:)) mám vyjeté karty a jdou popisovat tu druhou maminu:
Rok 2005 nemoc od 2.12. . 31.12.2005
rok 2006 nemoc pokračuje . tedy 1.1.-14. 6. 2006
od 15.6.2006 PPM do 27.12.2006 PPM
od 28.12.2006 RP do 10. 10. 2007 RP
od 11.10. 2007 PPM do 23. 4. 2008 PPM od
24.4. 2008 RP dosud
Co se tak dívám na kartu tak v roce 2005 vyčerpala všechnu dovolenou.
Pak už žádnou dovolenou neměla. A já teď nevím zda vzniká nějaký nárok na řádnou dovolené v době PPM nebo RP. PPM je asi něco jako nemocenská dávka, tak to asi ne?
Taky by mě zajímalo zda má oznámit na firmu do kdy bude čerpat RP - kolik let.
Děkuji Vám všem moc.
Blanka
ta 1. PPM do 27.12.06 - pokud nepožádala ihned o čerpání dovolené, tak to ještě platil starý ZP, takže ihned čerpala rodič. dovolenou, tj. od 28.12.06 do 10.10.07 (to je takto srovnané = v pořádku)
2.PPM od 11.10.07 do 23.4.08 (v pořádku, r. 2008 je přestupný), doufám, že požádala (písemně) o čerpání rodič. dovolené - nejdéle do 3 let dítěte, pravděpodobně nepožádala o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala přímo na mat. dovolenou (§ 217 odst.5), tak nyní použijete § 218 odst. 3, tzn., že ji bude čerpat po uk. rodič. dovolené, ale bude pokrácena za rodič. dovolenou od 24.4.2008-31.12.2008, tj. 180 PD (tj. o 4/12 celor. nároku - §223 odst. 1, takže bude nárok na 13,5 dne, pokud máte celor. nárok 20 PD) zde je důležité, že má "odpracováno" alespoň 60 PD v roce, pokud by neměla, potom by se postupovalo dle §214
příští rok, pokud bude na rodič. dovolené, tak žádný nárok na dovolenou nevznikne
mateřská dovolená se pro nárok na dovolenou posuzuje jako odprac. doba
mateřská a rodič. dovolená =§ 195-198
Dovolenou za rok 2006 se nemusíte zabývat, protože, jak psáno výše, v té době, pokud nepožádala o čerpání poskončení MD, tak jí propadla.
V roce 2007 má "odpracováno" 58 dnů, (§ 216, odst. 3), tedy méně než 60, takže vznikl nárok na 2/12 ročního nároku. Při 20 dnech tedy 3,5 dne.
V roce 2008 trvala MD 82 dnů, tedy více jak 60, má tedy nárok na dovolenou za celý rok. Kdyby požádala o její vyčerpání po skončení MD (§m 217, odst. 5), nekrátila by se jí (§ 223, odst. 1), ale protože si žádost nepodala, tak určí zaměstnavatel dovolenou až po skončení RD, tudíž ji bude krátit. Zamešká 180 dnů, takže bude krátit za 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Nárok pokrácený o 4/12 je 13,5 dne.
Po skončení RD jí zaměstnavatel nařídí čerpání dovolené za rok 2007 a 2008 v celkové délce 17 dnů.
Zaměstnankyně především měla písemně požádat o čerpání rodičovské dovolené a určit si její délku (nejdéle do 3. narozenin nejmladšího dítěte).
Rodičovský příspěvek by vás měl zajímat, až kdyby požádala o neplacené volno po skončení rodičovské dovolené, případně kdyby po skončení rodičovské dovolené u vás pracovala na DPP, DPČ. Prostě ve všech případech, kdy byste měli povinnost dopočítávat ZP do minima, protože na osobu, pobírající RP se minimum nevztahuje.
ještě jednou
tak jsem si vzala ZP. Podle Vašich skvělých návodu všechno prošla, abych věděla pro příště, kde hledat a dopočítala jsem se, děkuji moc.
Ještě mám dotazy, paní Líba píše:
Po skončení RP jí změstnavatel nařídí čerpání dovolené za rok 2007 a 2008, musím jí to tedy nařídit, že si to má vyčerpat?
O čerpání rodičovské dovolené žádala na sociálku a měla asi nahlásit i na firmu jak dlouho zůstane doma?
Kdyby si požádala o přerušení rodičovského příspěvku a čerpání dovolené může jí zaměstnavatel vyhovět, ale bude jí krátit tak jak jste psaly.. první 100 dnů o 1/12 a pak za dalších neodprac.21 dnů o 1/12? takže, kdyby si požádala o čerpání ŘD k 1.10.2008
tak jí zkrátím dovolenou za rok 2008 pouze o 1/12 (zameškáno 114 dnů) tj 20-1,66 = 18,5 dovolené za rok 2008 a ještě 3,5 dovolené za rok 2007.
Ve mzdách jí napíšu čerpání ŘD od 1.10.-31.10. tj. 22 prac.dnů a potom pokračování RP?
Ještě tady mám úplně čerstvou maminu těsně před porodem, někdy počátkem září, od lékaře má napsáno nástup 16.7.2008 - podle lhůtníku jsem našla že PPM by měla brát do 27.7.2009. Měla by mi tedy oznámit jak dlouho hodlá být podle určení RP doma? Dovolenou si vyčerpala celou, zbylo je jen 1/2 dne dovolené.
Ještě jednou moc děkuji
Blanka
Blani, vy si to pořád ještě pletete - čerpání dovolené obecně nařizuje zaměstnavatel, to znamená, že Liba myslela, že po skončení RD již dobu čerpání určuje zaměstnavatel. Jen když žena chce čerpat dovolenou ihned po skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen tento termín akceptovat. Dále si pletete rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek - o čerpání rodičovské nemohla žádat sociálku, protože té je to úplně jedno. O čerpání žádá zaměstnavatele, pokud písemně nepožádá - má se za to, že bude čerpat do 3 let věku dítěte, jinak si může požádat třeba do 2 let, potom ještě do 3 let. Tudíž ona je POVINNA požádat o čerpání, ne že měla firmu informovat. O přerušení čerpání RD asi žádat nebude, to už by nemělo žádný smysl. Takže to neřešte, je to její věc.
A ten druhý případ, to je taky nějaký nesmysl - mateřská dovolená trvá 28 týdnů - co jste v tom lhůtníku našla ?? Od 16.7 spočítáte 196 dní, do tehdy trvá mateřská dovolená, pokud nebude vícečetný porod. A o rodičovskou dovolenou si MUSÍ požádat, jak jsem už psala.
brát do 27.7.2009. Měla by mi tedy oznámit jak dlouho
>>hodlá být podle určení RP doma? Dovolenou si
>>vyčerpala
>>celou, zbylo je jen 1/2 dne dovolené.
>>
>>Ještě jednou moc děkuji
>>Blanka
>>
>Blani, vy si to pořád ještě pletete - čerpání dovolené
> obecně nařizuje zaměstnavatel, to znamená, že Liba
>myslela, že po skončení RD již dobu čerpání určuje
>zaměstnavatel. Jen když žena chce čerpat dovolenou ihned po
>skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen
>tento termín akceptovat. Dále si pletete rodičovskou
>dovolenou a rodičovský příspěvek - o čerpání rodičovské
>nemohla žádat sociálku, protože té je to úplně jedno.
>O čerpání žádá zaměstnavatele, pokud písemně nepožádá
>- má se za to, že bude čerpat do 3 let věku dítěte,
>jinak si může požádat třeba do 2 let, potom ještě do 3
>let. Tudíž ona je POVINNA požádat o čerpání, ne že měla
>firmu informovat. O přerušení čerpání RD asi žádat
>nebude, to už by nemělo žádný smysl. Takže to neřešte, je
>to její věc.
>
>A ten druhý případ, to je taky nějaký nesmysl -
>mateřská dovolená trvá 28 týdnů - co jste v tom lhůtníku
>našla ?? Od 16.7 spočítáte 196 dní, do tehdy trvá
>mateřská dovolená, pokud nebude vícečetný porod. A o
>rodičovskou dovolenou si MUSÍ požádat, jak jsem už psala.
..
o je, takto to pletu:))
aha, takže dovolená to je mi jasné.. já podle psaní se domnívala, že jí to musím hned po rodičovském dovolené nařídit a že musí vyčerpat:))) tak to ne,:)))
ano, a rodičovskou dovolenou a přípspěvek rodičovský pletu:)))
rodičovská dovolená to je to, že se může rozhodnout být doma 2-4 roky a dává na vědomí zaměstnavateli, pokud ne, má se za to, že bude doma 3 roky. Rodiičovský příspěvei je to co vyplácí sociálka a výše záleží na tom, jakou doba si zvolila....
druhý případ, ano, volovina, jsem se uklepla kondí 27.1. 2009 a ne 27.7.2009
děkuji za osvětlení všem pojmů.. uf.. :))
Přeji příjemný víkend...
:)))) no, tak to už je vrchol. .. a ještě si říkám, už nesmím udělat chybu:))))))))))) neeeeeee...
ale.. já letos ještě neměla dovolenou, jen tak po dni.... ale v září si už konečně dáchnu, aspo´=n 5 dnů:)))) a díky za trpělivost.. ale už se v tom malinko vyznám...:)) no, .. noo.....
malilinkato:)))
>>>>>tento termín akceptovat. Dále si pletete rodičovskou
>>>>>to její věc.
>>>>o je, takto to pletu:))
>>>>
>>>>aha, takže dovolená to je mi jasné.. já podle psaní
>>>>se
>>>>domnívala, že jí to musím hned po rodičovském
>>>>dovolené
>>>>nařídit a že musí vyčerpat:))) tak to ne,:)))
>>>>ano, a rodičovskou dovolenou a přípspěvek rodičovský
>>>>pletu:)))
>>>>rodičovská dovolená to je to, že se může rozhodnout
>>>>být doma 2-4 roky a dává na vědomí zaměstnavateli,
>>>>pokud
>>>>ne, má se za to, že bude doma 3 roky. Rodiičovský
>>>>příspěvei je to co vyplácí sociálka a výše záleží na
>>>>tom,
>>>>jakou doba si zvolila....
>>>>
>>>>druhý případ, ano, volovina, jsem se uklepla kondí
>>>>27.1. 2009 a ne 27.7.2009
>>>>
>>>>děkuji za osvětlení všem pojmů.. uf.. :))
>>>>Přeji příjemný víkend...
>>>
>>>-- no, překlepů tam mám víc než dost..
>>>... končí 27.1.2008 ..
>>>osvětlení všech pojmů:)))
>>>
>>>je pátek:)))))
>>>tak se nezlobte...
>>
>>O zlobení nemůže být řeč - když se někdo snaží jako
>>vy
>>!! Jen - tralala , jste mě zas pobavila - mateřská
>>končí 27.1.2009 , 27.1.2008 už jaksi bylo. Ale
>>nebojte,
>>ještě mockrát se spleteme všichni, hezký víkend.
>
>:)))) no, tak to už je vrchol. .. a ještě si říkám, už
>nesmím udělat chybu:))))))))))) neeeeeee...
>ale.. já letos ještě neměla dovolenou, jen tak po
>dni.... ale v září si už konečně dáchnu, aspo´=n 5
>dnů:)))) a díky za trpělivost.. ale už se v tom malinko
>vyznám...:)) no, .. noo.....
>malilinkato:)))
Tak tak, nechte to po dovolené, třeba to půjde líp.
Píšete:
"rodičovská dovolená to je to, že se může rozhodnout
>>>být doma 2-4 roky a dává na vědomí zaměstnavateli,
>>>pokud
>>>ne, má se za to, že bude doma 3 roky."
Tak takhle to taky není.
Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a může být maximálně do 3. let věku dítěte. Potom by už musela žádat o neplacené volno, které jí zaměstnavatel může umožnit, ale nemusí.
je vidět, že máte o práci zájem, což je základ k úspěchu
práce MÚ není vůbec jednoduchá, zvláště když nám zákony každou chvíli mění a některé zákony si někdy i protiřečí
je to ale práce zajímavá, je to celoživotní studování a učení, takže Vám přeji hodně zdaru
Děkuji za povzbuzení - a že je to třeba.. právě jsem rozdělala poslední dva účty, které nemám zkontrované - odběratelé..a dodavatelé a zase mi to nesedí:((((
Jo, se změnami si opravdu páni poslanci ví rady... co se týká účetnictví, také je toho dost.. takže proto jsem říkala, že nechci mzdy... ale zatím se tady pořád říká,, že 40 je málo na mzdovku, takže to táhnu.. ale obávám se, abych v tom nenadělala moc seků. a nerada bych lidem něco upírala a nebo jim řekla blbost... takže jsem vděčná moc za tuhle stránku.. Tak jdu na ty účty a jak vidím.. tak už mám něco v únoru.. asi kurzový rozdíl... ? ještěže mámostatní účty v pořádku, takže vím, že jsou to jen přehozené analytiky a kurzové rozdíly..tak jdu na to:))
Blanka
přeji hezký den.. však je pondělí a je to třeba.)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.