Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Provize u stravenek od p. - Re: Provize u stravenek dávám ji celou do nákladů

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2008 12:39

    Dana (neregistrovaný)

    Re: Provize u stravenek
    Já ji krátím podle procent jak píšete. Dříve jsem u ní uplatňovala celé DPH, ale po poradě daňové poradkyně teď ponižuji i DPH.

  • 1. 9. 2008 11:28

    p. (neregistrovaný)

    Re: Provize u stravenek
    Dobrý den,
    takže vy pak těch 45 % provize účtujete k proplacení zaměstnancům?myslím, že nemáte pravdu, provize jde celá do nákladů, a DPH lze také uplatnit v celé vyši..konzultováno s daňovým poradcem

  • 1. 9. 2008 11:58

    anonym (neregistrovaný)

    Re: Provize u stravenek
    Pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 19.) je uvedeno, že při zajišťování stravování prostřednictvím stravenek se cenou jídla rozumí hodnota stravenky včetně poplatku za zprostředkování jejího prodeje.
    Pokud je uplatněno již 55 % z hodnoty stravenky, pak z provize je daňově uznatelných pouze 55 % a zbylých 45 %, pokud není hrazeno zaměstnanci, je daňově neuznatelných.
    Odpočet DPH je možné z vyúčtovaného manipulačného poplatku uplatnit v plné výši. Odpočet daně se tedy nekrátí.
    Příklad účtování:
    Nákup stravenek:
    213/211 = stravenky
    527/211 = 55 % provize (daňový náklad)
    528/211 = 45 % provize (nehrazeno zaměstnanci)
    343/211 = DPH z provize (v plné výši)

    Poskytnutí stravenek zaměstnancům:
    527/213 = 55 % hodnoty stravenek
    335/213 = 45 % (pohledávka za zaměstnanci)
    211/335 = 45 % úhrada pohledávky hotově
    nebo
    331/335 = 45 % srážka ze mzdy

  • 1. 9. 2008 18:17

    Dana (neregistrovaný)

    Re: Provize u stravenek
    >>>>>Dobrý den, prosím, jak správně zaúčtovat provizi u
    >>>>>stravenek - celou do daňových nákladů, nebo také
    >>>>>rozdělit
    >>>>>55% daň. uznatelné a 45% daň. neuznatelené?
    >>>>>Díky za odpovědi.
    >>>>
    >>>>dávám ji celou do nákladů
    >>>
    >>>Já ji krátím podle procent jak píšete. Dříve jsem u
    >>>ní
    >>>uplatňovala celé DPH, ale po poradě daňové poradkyně
    >>>teď ponižuji i DPH.
    >>
    >>Dobrý den,
    >>takže vy pak těch 45 % provize účtujete k proplacení
    >>zaměstnancům?myslím, že nemáte pravdu, provize jde
    >>celá
    >>do nákladů, a DPH lze také uplatnit v celé
    >>vyši..konzultováno s daňovým poradcem
    >Pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 19.) je uvedeno, že při
    >zajišťování stravování prostřednictvím stravenek se
    >cenou jídla rozumí hodnota stravenky včetně poplatku za
    >zprostředkování jejího prodeje.
    >Pokud je uplatněno již 55 % z hodnoty stravenky, pak z
    >provize je daňově uznatelných pouze 55 % a zbylých 45
    >%, pokud není hrazeno zaměstnanci, je daňově
    >neuznatelných.
    >Odpočet DPH je možné z vyúčtovaného manipulačného
    >poplatku uplatnit v plné výši. Odpočet daně se tedy
    >nekrátí.
    >Příklad účtování:
    >Nákup stravenek:
    >213/211 = stravenky
    >527/211 = 55 % provize (daňový náklad)
    >528/211 = 45 % provize (nehrazeno zaměstnanci)
    >343/211 = DPH z provize (v plné výši)
    >
    >Poskytnutí stravenek zaměstnancům:
    >527/213 = 55 % hodnoty stravenek
    >335/213 = 45 % (pohledávka za zaměstnanci)
    >211/335 = 45 % úhrada pohledávky hotově
    >nebo
    >331/335 = 45 % srážka ze mzdy
    >Účtuji stejně jako Vy, jen účet pro 55% provize používám 518.
    Na doporučení daňové poradkyně raději ponižuji DPH u této provize.

    >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).