Re: Provize u stravenek
Pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 19.) je uvedeno, že při zajišťování stravování prostřednictvím stravenek se cenou jídla rozumí hodnota stravenky včetně poplatku za zprostředkování jejího prodeje.
Pokud je uplatněno již 55 % z hodnoty stravenky, pak z provize je daňově uznatelných pouze 55 % a zbylých 45 %, pokud není hrazeno zaměstnanci, je daňově neuznatelných.
Odpočet DPH je možné z vyúčtovaného manipulačného poplatku uplatnit v plné výši. Odpočet daně se tedy nekrátí.
Příklad účtování:
Nákup stravenek:
213/211 = stravenky
527/211 = 55 % provize (daňový náklad)
528/211 = 45 % provize (nehrazeno zaměstnanci)
343/211 = DPH z provize (v plné výši)
Poskytnutí stravenek zaměstnancům:
527/213 = 55 % hodnoty stravenek
335/213 = 45 % (pohledávka za zaměstnanci)
211/335 = 45 % úhrada pohledávky hotově
nebo
331/335 = 45 % srážka ze mzdy
Re: Provize u stravenek
>>>>>Dobrý den, prosím, jak správně zaúčtovat provizi u
>>>>>stravenek - celou do daňových nákladů, nebo také
>>>>>rozdělit
>>>>>55% daň. uznatelné a 45% daň. neuznatelené?
>>>>>Díky za odpovědi.
>>>>
>>>>dávám ji celou do nákladů
>>>
>>>Já ji krátím podle procent jak píšete. Dříve jsem u
>>>ní
>>>uplatňovala celé DPH, ale po poradě daňové poradkyně
>>>teď ponižuji i DPH.
>>
>>Dobrý den,
>>takže vy pak těch 45 % provize účtujete k proplacení
>>zaměstnancům?myslím, že nemáte pravdu, provize jde
>>celá
>>do nákladů, a DPH lze také uplatnit v celé
>>vyši..konzultováno s daňovým poradcem
>Pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 19.) je uvedeno, že při
>zajišťování stravování prostřednictvím stravenek se
>cenou jídla rozumí hodnota stravenky včetně poplatku za
>zprostředkování jejího prodeje.
>Pokud je uplatněno již 55 % z hodnoty stravenky, pak z
>provize je daňově uznatelných pouze 55 % a zbylých 45
>%, pokud není hrazeno zaměstnanci, je daňově
>neuznatelných.
>Odpočet DPH je možné z vyúčtovaného manipulačného
>poplatku uplatnit v plné výši. Odpočet daně se tedy
>nekrátí.
>Příklad účtování:
>Nákup stravenek:
>213/211 = stravenky
>527/211 = 55 % provize (daňový náklad)
>528/211 = 45 % provize (nehrazeno zaměstnanci)
>343/211 = DPH z provize (v plné výši)
>
>Poskytnutí stravenek zaměstnancům:
>527/213 = 55 % hodnoty stravenek
>335/213 = 45 % (pohledávka za zaměstnanci)
>211/335 = 45 % úhrada pohledávky hotově
>nebo
>331/335 = 45 % srážka ze mzdy
>Účtuji stejně jako Vy, jen účet pro 55% provize používám 518.
Na doporučení daňové poradkyně raději ponižuji DPH u této provize.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.