Re: zápočťák
Po těch dlouhých diskuzích se přiznám, že už sama nevím. Asi to není v zákoně domyšlené. Ale dosud jsem toho názoru, že originál patří zaměstnavateli, protože v něm mohou být uvedené rozhodující údaje, podle kterých se musí zaměstnavatel řídit (nařízené exekuce, které musí zaměstnanci srážet).
Ne. Píšu to tu už poněkolikáté. Potvrzení o zaměstnání vydává zaměstnavatel v den skončení prac. poměru. Druhým potvrzením je potvrzení o promaroděných dnech a to potvrzuje u MO sociálka. Do potvrzení o zaměstnání se promaroděné dny nepotvrzují a sociálce po potvrzení o zaměstnání (které vystavuje zaměstnavatel) nic není.
ale problém je v tom, že nemocenské se na ZL nepíší /píší se na samostatnou přílohu/
Potvrzení o zaměstnání (ZL) se musí předat zam-ci v den ukonč. PP , ostatní může dostat déle (např. když je někdo nemocný i v ochr. lhůtě, tak doklad o promaroděných dnech dostává až při ukončení PN), ale ZL dostává v den ukončení PP
Teď se zeptám možná hloupě, k čemu vlastně tedy ZL slouží? Pokud ND se píší na samostatnou přílohu, dovolená mě nezajímá a započtené roky si zaměstnanec již dnes sleduje na kopii ELDP? Ohledně daní mám vlastně potvrzení o příjmech nebo potvrzení z ÚP. Když nikde nepracuje a není v evidenci, stačí mi jeho prohlášení.
To je proto, že v den skončení jste nemohla mít potvrzený výdělek, promaroděné doby atd. a přitom jste podle zákona v den skončení měla předat zápočtový list. Nový zaměstnavatel tak neměl v ruce nic, teď má potvrzeno, že pracovník předchozí zaměstnání ukončil, exekuce atd.
ZP § 313 říká, že na ZL má být? Je to tak i v praxi? Děkuji
a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
b) druh konaných prací,
c) dosaženou kvalifikaci,
d) zda byl pracovněprávní vztah zaměstnavatelem skončen z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem,
pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.