Re: studium při zaměstnání-dáse dát do n
Dobrý den,
pro zaměstnavatele jsou to nedaňové náklady.A pro zaměstnance je tento příspěvek příjmem, který musí zdanit, jsou ale případy kdy je to prl zaměstnance osvobozeno.Péče zaměstnavatele o odborný růst svých zaměstnanců je u nich osvobozena od daně pouze tehdy, jestliže nedochází ke zvýšení kvalifikace.Co to tedy znamená, zákoník práce rozlišuje 2 pojmy :
A-prohloubení kvalifikace - OSVOBOZENO - školení, jazykové kurzy, nesmí být ukončeno závěrečnou zkouškou!!!
B-zvýšení kvalifikace - čili studium, které je zakončeno závěrečnou zkouškou!!!studium např.VOŠ,VŠ je NEOSVOBOZENO.
Pokud se Vám zaměstnavatel rozhodne tedy přispět na studium při variantě B zvýšení kvalifikace, je to tedy možné za následujících podmínek zdaňování závislé činnosti par.24 odst.2) písm j bod 5 - musí Vám to být dáno jako nepeněžní plnění, zaměstnavatel si vytvoří vnitropodnikovou směrnici na tento paragraf, daňově to nemá v nákladech a zaměstnance to musí dodanit!! ve mzdě, a to v celkové výši příspěvku v měsíci kdy byla částka poskytnuta zaměstnavatelem
jedná se o bakalářský kurz na všb v Ostravě - 2 roky je dálkově. Měla bych získat osvědčení na základě vykonaných zkoušek . 3 roke je zdarma . Já pracuju ve firmě a dělám účetnictví, faktury , personalistiku . a ten obor je účetnictví a daně .
Shodou okolností jsem na tom úplně stejně, jak pracovně, tak se studiem, i stejné obory..ale v tomto případě se skutečně jedná o kurz na VŠB a jsou tam vykonané zkoušky, takže tak jak jsem psala viz. výše.Pro zaměstnavatele , sice Vám může přispět, ale pro něj by to byl nedaňový výdaj a pro Vás nepeněžní příjem, který musíte dodanit..otázka je jak k tomu přistoupí zaměstnavatel..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.