Re: Trvalé bydliště
K nahlášení trvalého bydliště stačí ukázat nájemní smlouvu. Nepotřebujete svolení pronajímatele, občanský zákoník nic takového nepožaduje. To se obecně neví, ale je to tak. Taky jsem si zašel na magistrát se smlouvou, aby mi do občanky napsali novou adresu, protože nemůžu každý týden jezdit 200 km pro poštu, která je navíc u nás o víkendu zavřená a v týdnu se vůbec z práce neutrhnu...
Samozřejmě pokud je majitel bytu otevřeně proti, tak nic nenaděláte, není dobré být spolu v napjatých vztazích už proto, že vám může zrušit nájemní smlouvu.
>>Dobrý den,
>>matka prodala domek ve kterém jsem měla trv.bydliště
>>na kterém jsem dlouho/5 let/ nebydlala.Nový majitelé
>>domku si nepřejí, abych u nich měla trvalé bydliště,
>>což
>>je pochopitelné.Nyní bydlím v podnájmu mám podnájemní
>>smlouvu na 1 rok, majitel bytu si nepřeje,abych se v
>>bytě přihlásila k trvalému pobytu, protože je v něm
>>přihlášený on a ani schránku na dopisy nemohu
>>používat.Na
>>MÚ, kde teď bydlím mi řekli, že pokud bych se chtěla
>>přihlásit k TP musím mít souhlas majitele bytu , ale
>>ten to nedovolí. Co mám dělat, kde se mám
>>přihlásit?Děkuji
>
>K nahlášení trvalého bydliště stačí ukázat nájemní
>smlouvu. Nepotřebujete svolení pronajímatele, občanský
>zákoník nic takového nepožaduje. To se obecně neví, ale
>je to tak. Taky jsem si zašel na magistrát se
>smlouvou, aby mi do občanky napsali novou adresu, protože
>nemůžu každý týden jezdit 200 km pro poštu, která je navíc
>u nás o víkendu zavřená a v týdnu se vůbec z práce
>neutrhnu...
>Tak to bohužel není pravda,podnájemní smlouvu jsem ukázala ma MÚ a úřednice mě vyhodila pokud nemám souhlas majitele.
>Samozřejmě pokud je majitel bytu otevřeně proti, tak
>nic nenaděláte, není dobré být spolu v napjatých
>vztazích už proto, že vám může zrušit nájemní smlouvu.
Ono záleží na tom, jestli máte nájemní nebo podnájemní smlouvu. Pokud máte nájem od majitele, tak jeho souhlas nepotřebujete. Pokud máte nájem od člena družstva, tak potřebujete souhlas majitele, protože družstevník není majitelem bytu.
Bohužel v této oblasti existuje spousta různých výkladů a názorů.
Navíc jdou proti sobě některé zákony (velmi podrobně to kritizoval ombudsman), protože na jedné straně je zákon o evidenci obyvatel, který chápe trvalý pobyt jenom jako evidenční údaj, ze kterého nic jiného nevyplývá. Na straně druhé jsou jiné zákony, které s ním operují v následujících oblastech: právo volební, výkon mandátů v obecních zastupitelstvech, poskytování sociálních dávek, příspěvku na bydlení, úhrada poplatku za svoz a likvidaci odpadu, parkování v placených zónách, exekuce.
myslím si, že by bylo správné, pokud vlastním byt nebo dům, abych určovala já (jako majitel), komu dám nebo nedám souhlast k trvalému pobytu
(alespoň na naší obci to tak je, že musí být souhlas majitele domu, kdo o trvalý pobyt žádá)
nevím, kdo by byl spokojený s tím, že mu exekutoři zabaví majetek jenom proto, že tam má ještě někdo jiný nahlášený trvalý pobyt (s kterým by nesouhlasili)
S tím nelze souuhlasit. Trvalý pobyt není povinně místo, kde člověk fyzicky bydlí; je ovšem účelné a správné, pokud tomu tak je.
A pokud člověk bydlí v pronájmu, měl by mít možnost (a podle zákona : má) si na toto místo trvalý pobyt napsat.
Jinak, jaký trvalý pobyt by si měli zapsat? To by se týkalo značné části populace (a vzato exaktně, veškerého družstevního bydlení, které je také nájemním)
Exekuce jsou problém; nicméně vlasník může nechat zrušit trvalý pobyt ve své nemovitosti osobě, která tam nebydlí,.
Jenže pokud na mne bude exekuce v družstevním bytě, tak nezabaví majetek družstvu. Ale pokud u mne někdo bude mít trvalé bydliště, tak potom klidně zabaví i majetek můj. A nenaděláte nic. Proto trvalé bydliště, jestliže je podkladem pro exekuci, tak by mělo být opravdu jen se souhlasem majitele. Mělo by ještě být rozlišováno, že třeba nájemník může mít moji adresu jako doručovací, ale pro další případy, zejména ty exekuce nikoli.
To je teorie vs. praxe. Zákony jsou špatné a doplácejí na ně občané.
Na jednu stranu chápu, že majitel bytu se může obávat exekuce (ale málokterý majitel má v bytě svůj nábytek, já mám třeba v nájemním bytě všechno svoje).
Na druhou stranu pochopte zase toho nájemníka, že třeba kvůli donášce pošty potřebuje v občance trvalé bydliště a nemůže každý týden cestovat stovky kilometrů ke svým rodičům, u kterých by mohl mít formálně trvalé bydliště.
A poštu potřebujeme každý (doporučené dopisy, do vlastních rukou, kreditky, složenky, atd.)
Taky bych se netvářil (ačkoli to tak mediálně vypadá), že každý občan-nájemník je podvodník a dlužník. To bychom se v té naší malé republice brzo všichni požrali. Trochu vzájemné důvěry by to chtělo.
OT: Důvěra? bohužel problém :-(
Za komunistů platilo: Důvěřuj, ale prověřuj. Bohužel to platí i dnes. Ve svém blízkém okolí mám člověka, který ve věku 50+ propadnul gamblerství. Dnes dluží cca 700 tisíc, nezvládá splácet a průšvih typu exekuce je za dveřmi. Manželka se s ním rozvedla nedávno po 20+ letech manželství především kvůli těm dluhům, ale asi ji to nezachrání od problémů, přestože o dluzích dlouho vůbec nevěděla. Banky dnes půjčují kdekomu, půjčky téměř vnucují, informace si neověřují. (I mně chodí pořád nabídky od různých institucí typu "jen pro vás máme skvělou půjčku ve výši XY - ihned k vyzvednutí") Je to velmi smutné, ale musím dodat, že leckdy nelze důvěřovat ani těm, kteří by si měli být nejbližší :-(
Re: OT: Důvěra? bohužel problém :-(
Bohužel máte pravdu. Komunizmus nás zdegeneroval a naučil krást. Byli jsme vychováváni heslem: Kdo nekrade, okrádá rodinu. A teď to tady máme. V civilizovaném (ne postkomunistickém) světě 99% lidí vůbec nenapadne okrádat se tak jak to děláme my. Mě se ale vyplatilo důvěřovat a neokrádat. Většina lidí je slušných. Bohužel ale nejsou tak vidět jako grázlové. Taky nikoho tady nezajímá, že je někdo úspěšný, šikovný apod. Jaké tiskoviny čtete? Bulvár? To sice není většinou pravda ale je to zábavné, že? Až se odpoutáme od pomluv a závisti, tak budeme šťastnější národ. Snad se někdy i na ulici začneme tvářit mile a usměvavě a ne tak nasr.ně jako dnes. Podívejte se na lidi okolo sebe.
Bulvár vůbec nečtu a snažím se dívat na svět pozitivně. V zásadě s vámi souhlasím. Problém vidím v tom, že se komukoliv může stát, že narazí na blbce nebo spíš na neseriozního haj*la, který druhé bez skrupulí okrade a ještě se jim vysměje do očí. Ale to už jsme někde úplně jinde a toto téma by bylo nekonečné. A pokud jde o závislosti jakéhokoliv druhu, tak to je vůbec jeden velkej prů*er :-( Takže - můj pokus o závěr: Snažme se žít poctivě a pozitivně, ale zachovejme si opatrnost.
Na druhou stranu se taky může stát že budete bydlet v pronajatém bytě kde budete nebo nebudete hlášen ,a přijdete domu a před dveřmi exekutor který vám zabavý všechny věci neboť se bude domívat že vše patří majiteli bytu a ten dluží exekutoroví.... každý majitel bytu se bojí nechat přihlasit k trv.pobytu toho kdo mu platí nájem,ale i nájemník se může bát aby nepřišel na majitele bytu exekutor....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.