Re: Odchod do starob.důchodu+ND
my jsme malá organizace, ND nepočítám.Ukončení PN jsem zaslala až po jejím předložení, to bylo 11.8.nebyla na vině OSSZ?Proč nemůže mít výplatu ND a zárověň důchodu, když u něj se pracovní poměr v ničem nezměnil?Kdyby do konce července pracoval, měl by zaplacenou mzdu a taky by pobíral důchod od 22.7.2008.V čem je to jiné? toto nejsou schopní mi zodpovědět ano na OSSZ v Praze.
Buď se OSSZ plete nebo je v tom ještě nějaký jiný problém, o kterém nevíme. Pobírání důchodu nemá vliv na to, zda pobírá mzdu nebo nemocenské dávky. Akorát že SD může pobírat nemocenské dávky jen 81 kal. dnů v roce. Není ten problém náhodou v tom?
domnívám se, že v té Abecedě je to popsáno docela jasně
tam odchází do SD 19.1.2008, byl mu přiznán SD k tomuto dni
nemocenské mu náleží za dobu od 8.1. do 18.1.08 a dále jen za předpokladu, že písemně nepožádá mzdovou účtárnu o zastavení nemocenského (to Vás také nepožádal)
Pokud tak neučiní, náleží mu výplata nemocenského po celou dobu PN, nejdéle však do vyčerpání podpůrčí doby, tj. do 8.1.2009.
A teď je velice důležitá věta: Pobírání nemocenského vylučuje nárok na výplatu starobního důchodu.
Pokud by tedy nepožádal o zastavení nemoc. dávek, MUSÍ to mzdová účetní nahlásit na ČSSZ (já bych to řešila např. přes svoji OSSZ, aby mi poradilli - každý rok může v tom být změna)
že dotyčný bude čerpat dál nemoc. dávky, tudíž ta žádost o SD, kterou vyplnila, musí být pozastavena (prostě nesmí být důchod vyplácen souběžně s nemocenskými dávkami)
asi jste tuto skutečnost nikam nenahlásila, tudíž to považují jako přeplatek na nemoc. dávkách a chtějí ho vrátit
Je to přesně tak jak píšete. Pro úplnost jsem našla na stránkách cssz.cz tento příklad.
Zaměstnanec požádal v lednu 2008 o přiznání starobního důchodu od 1. března 2008. Od 20. února 2008 byl uznán práce neschopným a jeho pracovní neschopnost bude dlouhodobá.
Nemocenské náleží zaměstnanci po celou dobu trvání pracovní neschopnosti, nejdéle do vyčerpání podpůrčí doby. Vzhledem k tomu, že pracovní neschopnost vznikla před vznikem nároku na výplatu starobního důchodu, nebude mu po dobu pobírání nemocenského vyplácen starobní důchod, a to i v případě, že tento důchod je vyšší než nemocenské. Pokud se tento zaměstnanec písemně vzdá nároku na nemocenské od 1. března 2008, bude mu starobní důchod od tohoto data vyplácen.
pokud to pomůže podívejte se na :155/1995 Sb. o důchodovém pojištění
§ 65
(1) Starobní, plný invalidní a částečný invalidní důchod se nevyplácí po dobu poskytování nemocenského přiznaného na podkladě nemocenského pojištění (péče) z doby před vznikem nároku na výplatu důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.