Vlákno názorů k dotazu Příspěvková org. v čem se liší od Ivča1 - Re: Příspěvková org. v čem se liší Napíšu trochu,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 9. 2008 10:52

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Příspěvková org. v čem se liší
    Napíšu trochu, snad mě někdo doplní. Když pominu trochu jinou účetní osnovu, tak jeden z rozdílů např. je, že se tam hodně účtuje o tzv. fondech, jedná se o účty 914, 916 atd. To není podrozvaha. Dále se účtuje o dotacích, rozdílně se evidují opravy na nemovitostech (které de facto patří státu) apod. Pak je tam taky velký rozdíl v daních (rozlišení na hlavní a vedlejší činnost).
    Ale určitě si ještě počkejte, někdo snad napíše podrobněji.

• 9. 9. 2008 11:25

Dáda (neregistrovaný)

Takže by to chtělo určitě nějaké zaučení, přinejmenším školení.

• 9. 9. 2008 12:30

a (neregistrovaný)

Školení Vám určitě pomůže. Jinak školy , jak už je psáno výše, mají hlavní a vedlejší činnost. Pro činnosti je schválen určitý rozpočet ( příjem příspěvků od obcí a měst na provoz školy oproti nákladům na tento provoz), který se musí dodržet. Vždy musí být rozpočet vyrovnaný. Účtujete vlastně náklady oproti příspěvkům, vše je nedaňové. Pokud má škola vedlejší ( ekonomickou činnost ) např.pronájem tělocvičny, to už účtujete stejně jako u a.s. danově ( příjem za pronájem oproti nákladům k tomuto příjmu.

• 9. 9. 2008 13:07

Dáda (neregistrovaný)

>>>>Pracuji jako účetní v akciovce. Mám možnost přijmout
    >>>>místo účetní na ZŠ, ale nemám zkušenosti s
    >>>>příspěvkovou
    >>>>org. Můžete mi někdo ve stručnosti vsvětlit, v čem se
    >>>>zásadně liší toto účtování? Vím jen, že se účtuje na
    >>>>podrozvahu.
    >>>>Děkuji za každou radu
    >>>
    >>>Napíšu trochu, snad mě někdo doplní. Když pominu
    >>>trochu jinou účetní osnovu, tak jeden z rozdílů např.
    >>>je,
    >>>že se tam hodně účtuje o tzv. fondech, jedná se o
    >>>účty

>>>914, 916 atd. To není podrozvaha. Dále se účtuje o
    >>>dotacích, rozdílně se evidují opravy na nemovitostech
    >>>(které de facto patří státu) apod. Pak je tam taky
    >>>velký
    >>>rozdíl v daních (rozlišení na hlavní a vedlejší
    >>>činnost).
    >>>Ale určitě si ještě počkejte, někdo snad napíše
    >>>podrobněji.
    >>Takže by to chtělo určitě nějaké zaučení,
    >>přinejmenším
    >>školení.
    >
    >Školení Vám určitě pomůže. Jinak školy , jak už je
    >psáno výše, mají hlavní a vedlejší činnost. Pro činnosti
    >je schválen určitý rozpočet ( příjem příspěvků od obcí
    >a měst na provoz školy oproti nákladům na tento
    >provoz), který se musí dodržet. Vždy musí být rozpočet
    >vyrovnaný. Účtujete vlastně náklady oproti příspěvkům, vše
    >je nedaňové. Pokud má škola vedlejší ( ekonomickou
    >činnost ) např.pronájem tělocvičny, to už účtujete stejně
    >jako u a.s. danově ( příjem za pronájem oproti
    >nákladům k tomuto příjmu.
    Moc děkuji, jen mi trochu není jasné DPH. Jak s přiznáním?

• 9. 9. 2008 13:13

a (neregistrovaný)

DPH se odvádí jen z obratu pro ekonomickou činnost. Ta většinou u škol nepřesáhne částku 1 mil Kč, takže skoro všechny školy jsou neplátci. To je právě o tom rozlišení na hlavní a ekonomickou činnost. Je k tomu trošku jiná účetní osnova ale jsou už pro neziskovky nebo příspěvkové org. dobré programy.

• 9. 9. 2008 13:18

Dáda (neregistrovaný)

Tak proto nedaňově, je to pro mě dost nové, ale praxe naučí a tu já právě v tomhle nemám. Pokusím se na netu najít osnovu

• 9. 9. 2008 13:33

a (neregistrovaný)

Ono je to cekem logické. Pokud dá Město škole příspěvek třeba 1,5 mil kč na provoz školy a na mzdy, škola nemůže utratit víc peněz, protože jiné nemá. Provoz školy a mzdy účtuje oproti tomuto příspěvku a výsledek je nulový. Peníze musí utratit nebo vrátit. Toto je vše hlavní činnost = nedaňová.
    Jiný je např. pronájem té tělocvičny = daňový příjem oproti daňovým nákladům ( úklid, vytápění aj.)
    Chce to jen praxi. Nic to není.

• 9. 9. 2008 13:48

Dáda (neregistrovaný)

Děkuji za trpělivost. Takže příspěvky jsou právě na to vytápění, úklid atd. a co si škola "vydělá" účtuje se "klasicky výnos x náklad" A co např. fa za suroviny do kuchyně? To je také z příspěvků? A platby za obědy od žáků? To asi opravdu chce praxi.

• 10. 9. 2008 6:34

a (neregistrovaný)

Zase je to o tom, na co dostane kuchyň příspěvek. Pokud na mzdy a materiál na obědy do kuchyně, budou příjmy od žáků nedaňové. Pokud by kuchyň dodávala třeba obědy ještě někomu jinému ( třeba důchodcům) , to už by bylo daňové. Vždy jsou důležité smlouvy o těch příspěvcích = na co příspěvek je. Podle toho se řídíte. Už jsem se setkala s tím, že jsou příspěvky jen pro děti, takže i příjem za obědy od učitelů jsou daňové. Ale nic to není, dostanete se do toho.

• 10. 9. 2008 6:49

Dáda (neregistrovaný)

Aha, takže jestli dobře chápu, daňové a nedaňové náklady do přiznání za účetní období budou podle hlavní a ekonomické činnosti. Myslím, že bych se do toho měla dostat. Děkuji, moc jste mi pomohla

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).