Daň není jednotná
Daň má sice stejné procento tj. 15, ale to neznamená, že je jednotná. Daň do limitu 1 034 880 se počítá z úplně jiného základu a činí cca 23% (když pominu slevy na dani).
Jednotná daň je jen prázdná floskule a marketingový tah pro lidi, kteří nevědí jak se daně počítají.
Re: Daň není jednotná
No, jestli mi chcete tvrdit, že je jednotná daň 15% ze 100 (nad limit 1 034 880) a 15% ze 135 (do limitu 1 034 880), tak pouze konstatuji, že máme jiný názor.
Procento je sice stejné, ale z jiného základu. To není korektní tvrzení o jednotné dani.
Ale abych byl dobře pochopen, limit pro placení sociální a zdravotní daně jsem přivítal. Jednak je to spravedlivější a jednak je to obvyklé v Evropě.
Ale nesouhlasím s tvrzením, že daň je jednotná. Pouze sazba daně je stejná, ale daň se počítá z jiného základu.
Já s Vámi souhlasím.
Ano - samozřejmě, ti, kteří mají příjem nad 1 034 880 Kč, tak jejich příjem je o to více zvýhodněn, že neplatí žádné soc. a zdrav., takže těch 15% jenom z hrubé mzdy ve skutečnosti je o něčem jiném. Ale na důchod se jim počítá celý příjem (i ten, z kterého soc. neodvádí - to je tedy spravedlnost, že?) Jenže zákony dělají politici, tak proč by si je neměli přizpůsobit k obrazu svému? Hlavně, aby pokladnu naplnili daněmi ti, kteří mají nejmenší příjmy a zdravotní pojištění platili i z neplac. volna - také jenom ti, kteří mají nízké příjmy.
Zákony respektuji, ale ne vždy se se všemi ztotožňuji.
Tak na toto pohlížím jinak než Vy. I když se mu podle Vás do výdělků na důchod počítá celý příjem, tak mu to není nic platné, protože důchod, který pak dostane, má strop, i kdyby si předtím měsíčně vydělával 2 mil. Kč. A daň je z toho odváděna, takže pořád státu odvede takové prachy, že kdyby si jen část z nich šetřil, nahradily by mu celý slavný státní důchod. A kdoví, jak vůbec výplata důchodu bude vypadat, až půjde do důchodu on, protože teď z jeho odvodů a odvodů zaměstnavatele jsou vypláceni současní důchodci.
možná se ale v budoucnu bude na výpočet důchodu zhodnocovat opravdu celý příjem - kdo ví, jaké zákony budou schváleny zítra - natož za několik let
je pravda, že na daních takovýto zam-ec odvede nějaké peníze, ale v porovnání s tím, co zůstane lidem, kteří zaplatí SP, ZP z celé mzdy/platu a ještě se jim to daní z tzv. SHM, tak jemu zůstane podstatně více
nezávidím jim ty peníze - jen konstatuji, že jen málokterý zam-ec v prac. procesu si určuje (má možnost) výši své výplaty
On státu neodvede "nějaké" peníze, on odvede velké peníze. A vemte jed na to, že v budoucnu nebudou ani takové důchody, jako jsou teď. To, že lidem s normální výplatou zůstává málo, není vina toho, kdo státu odvádí šílené prachy. A myslíte, že kdyby odváděl ještě šílenější peníze, že by jim stát nechal víc? Takové obírání bohatých je kontraproduktivní, jak dojde trpělivost, zařídí si to tak, aby neodváděli nic. A já se nedivím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.