Re: Předpis penále od OSSZ
Opravdu jsem myslela trojkový účet. Jak správně zaúčtovat penále, které je uvedeno ve výkazu nedoplatků. Myslela jsem na 345, 379 nebo 325. Neumím to správně posoudit. Děkuji.
Na základě vyčíslení penále z OSSZ by jste si měla udělat vnitřní doklad 5XX(nedaňovy)/325-ostatní závazky. V bance po zaplacení penále zaučtujete 325/221 A je to vše.
Děkuji za rady. Myslím, že je správnější účtovat to interním předpisem. Oproti 221 z nákladových účtů používám pouze 562 a568. Zbytek účtuji přes 3.
Jde to taky tak, ale ja si myslím , že penále by se do mezd plést nemělo. Ale může tam byt ta 336. 325 jsou závazky ostatní.
Souhlasím s "a", na účtu 325 se účtují závazky z bochodního styku podle ČÚS č.017, kežto účet 336 je určen na zúčtování s institucemi soc.zab. a zdr.poj., které se tento případ týká - viz účetní souvzt. Karel Starý
účtem 379AE se také nic nezkazí a příjde mi to lepší než používat účet 325AE, protože ten se má používat u závazků plynoucích z dodavatelsko-odběratelských vztahů a to vztah s OSSZ není. Takže resume je účet 336AE a nebo 379AE.