Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Převod družst. bytu do os.vlastnictví od pája - Re: převod družst. bytu do os.vlastnictv abychom platili.>Chceme teda...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2008 15:36

    pája (neregistrovaný)

    Re: převod družst. bytu do os.vlastnictv
    abychom platili.
    >Chceme teda ven z družstva. Jaké máme možnosti? Jak
    >píšu, požádali jsme o převod bytu. Můžeme vedení
    >dotlačit k tomu, aby tento už konečně uskutečnilo? Jak by to
    >pak bylo s revitalizací? Zaplatili jsme už zálohu
    >1,3M. V mandátní smlouvě mezi firmou a družstvem je
    >uvedeno, že v případě odstoupení od smlouvy je penále 10% z
    >investičního záměru. Tento je však velmi nadhodnocen,
    >na začátku nám bylo řečeno, že si jeho výši nemáme
    >všímat, že je tak vysoký, abychom si došáhli na dotace.
    >Jak by to pak bylo s tím penále?
    >A co vystoupení z družstva? Naše stanovy to nějak
    >extra neošetřují.
    >Děkuji za případnou radu.

    Popisujete tolik problémů, že já osobně radím- najděte si právníka, který se zabývá družstevním právem , prokonzultujte a hledejte s ním řešení, tady na to není ani dostatečný prostor ani Vámi uvedené není dost pro kvalifikované posouzení a radu. Problematiku řeší zákon o vl.bytů, obč.zák., stanovy BD, obchodní zák.- obchodní smlouvy atd. Píšete o mandátní smlouvě, není jasné na co vlastně byla uzavřena, těžko takto radit.

  • 23. 9. 2008 14:47

    družstevník (neregistrovaný)

    Re: převod družst. bytu do os.vlastnictv
    Děkuji. Oslovili jsme už pět právníků. Až na jednoho, který pracoval právě pro naše družstvo a tudíž se nemůže angažovat, žádný nemá zájem o takovýto případ. Někteří jsou prý jenom obch. právníci a nemíní se učit družst.právo.Poslední nám na rovinu řekl (neměl tendenci nahlédnout do žádného z přinesených spisů), že družstevní princip je prostě takový, že nemáme jiné volby, jenom platit, nelze zpochybnit žádnou smlouvu o dílo(mezi družstvem a gen. dodavatelem), natož mandátni(mezi družstvem a spol, co organizuje revitalizaci), nelze zpochybnit ani to, že jsme jako samospráva neparafovali smlouvu o dílo, pže za nás jedná představenstvo.I když to vysloveně říká směrnice družstva. Prý to nezpochybní platnost smlouvy o dílo, je to jenom pochybení. Jedinou možnost prý máme - odvolat představenstvo, o co se snažíme a oni zatím úspěšně kličkují - jarní shromáždění se konalo 3x- poslední v čase dovolených.
    Zaplatili jsme za radu a šli jsme pryč.(Mmch byla podána i trestní oznámení, ale následně buď stažena výměnou za vystoupení samosprávy z revitalizace, nebo odložena po pro nás překvapivém ochabnutí zájmu orgánů, protože to vypadalo ze začátku nadějně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).