Re: Nezaměstnaná a neevidovaná na úřadu
sociálku neplatíte, pokud nejste OSVČ co platí zálohy v min. výši, či osoba, za kterou je plátcem pojistného stát anebo nejste zaměstnaná po část měsíce, pak si skutečně musíte platit ZP alespoň z minim.mzdy, což je 13,5% z 8000 = 1.080,- Kč. Pokud byste náhodou byla po část měsíce září zaměstnaná, září máte "zaplacené", platíte ZP z minima jen pokud jste osobou bez zdanitelných příjmů po c e l ý měsíc. A proč se nechcete zaregistrovat na ÚP-buď vám už uplynuly 3 roky, které vám jdou do důchodu, anebo tam nechcete docházet anebo nechcete pracovat ? pokud jste registrovaná na ÚP po první 3 roky, je stát plátcem pojistného (na ZP) a nejste povinna si ho platit. Spousta lidí toho i využívá, proč ne vy ?
Na sociálku nemusíte a do důchodu se Vám to nepočítá. Pokud se přihlásíte na ÚP je to pro důchodové jako náhradní doba a navíc nemute platit zdravotní = platí za Vás stát. Práci si klidně můžete hledat sama a v případě, že ji najdete ÚP oznámíte nebo se jim podaří práci pro Vás najít.
Určitě bych raději volila tuto variantu. Když hledají práci dva jde to rychleji
přesně tak, také se divím, že se nechcete zaregistrovat na ÚP, to přece není žádná ostuda, jen někdy box s pracovnicí, alespoň takovou zkušenost má má švagrová - ale oni si dovolí k vám to, co vy dovolíte jim :) mějte se pěkně a hodně štěstí
já taky ne, uchazeči o zam. mohou nabídnout pouze stupeň dolu, tzn. SŠ - vyučen, ne práci na kterou stačí základní vzdělání, takže DiS bych řekla SŠ, max. vyučen a k pásu se domnívám postačuje, nechci se nikoho dotknout, resp. nevím, co u pásu ta vaše známa dělá - základní vzdělání ..? Sice to nikde není takto stanoveno, ale běžná praxe je ta, že se dle toho postupuje.
i když vezmu VOŠku jako SŠ, pak stupeň dolu učňák, ale v žádném případě základní vzdělání, hovořila jsem o tom i s pí - teď si nevzpomenu na jméno .... ta hlava !!! Steinichová ?? matka zákona o zaměstnanosti .., potvrdila mi stupeň dolu, i když to nikde nevyčtete, pokud by šli 2 stupně dolu, šla bych do toho a odvolala se, pokud by mne vyřadili, já jsem rebel, se mnou by to neměli snadné ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.