Re: srážka ze mzdy
>Vrátila jsem se po mateřské do zaměstnání a momentálně
>tu řeším problém s exekucemi.
>Mám zaměstnance, který má spoustu exekucí. V současné
>době se mu strhávájí dvě - nepřednostní (již několik
>let) a od jara také jedna přednostní. Zároveň s tím mu
>strháváme z platu nájem (bydlí ve školním bytě) ve
>výši 1008,-
>
>Výpočet mám takový:
>ČM 11 669,-
> - 5 235,- (4188+1047)
>----------------------
> 6 434,-
> - 6 281,-
>-------------------------
> 153,- + 2/3 z 6 281,- (tj. 4 339,-)
>
>a teď nevím jestli mu mám strhnout ještě 1008,- za
>nájem (tj. 4 339 + 1 008 = 5 347) nebo mám na exekuce
>odeslat méně o částku toho nájmu (tj. 3 331,-).
>Navíc na nepřednostní pohledávku chtějí posílat
>minimálně 2000,- (je uvedeno ve smlouvě) a na přednostní
>chtějí posílat 2300,- (to ovšem nikde uvedeno není, to je
>jen ústní dohoda mezi naším zaměstnancem a
>oprávněným).
>
>Prosím poraďte mi jak správně postupovat.
Řekla bych,že se musíte řídit tím co máte na ex.
příkazu,ústní dohodu Vy nijak neprokážete při event.kontrole, nájem je podle mě srážka ze mzdy,tudíž o ní ponížíte čistou mzdu zaměstnance po sražení exekucí, tudíž opačně s tou částkou nájmu počítate při výpočtu exekucí. Jsem zvědavá na další názory
>
píšete, že má spoustu exekucí, takže musíte srážet v pořadí, v jakém došly
to, že máte nějaké ústní dohody, to neobstojí
nájemné bych řešila jiným způsobem - třeba aby hradil ze svého účtu na účet firmy nebo hotovostně v pokladně firmy
Vy totiž nesmíte provádět srážky u dohod (nájemné) ve větším rozsahu než je dáno zákonem,protože nájemné je ve prospěch zaměstnavatele a kdybyste srážku prováděla, tak by bylo ohroženo provádění jiných srážek. (Je to popsáno v Abecedě MÚ - str. 149)
srážky se provádějí v pořadí v jakém došly, to je v pořádku
nájem takhle platí od začátku zaměstnání, změna se v tom určitě dělat nebude. Myslím, že se bojí že by neplatil.
Když to zadám do programu, tak jak to ve skutečnosti je: přednostní pohledávka a nepřednostní pohledávka, nájemné - tak mi to spočítá 4339+1008, přijde mi to hodně, ale ten nájem mi výši srážky na exekuci nijak neovlivní.
Teď ještě přemýšlím jak správně tu exekuci odeslat:
1/3 2093,- poslat na nepřednostní
2/3 2093,- + 153,-(zbytek čisté mzdy) na přednostní
Je to tak správně?
Ale ta zákl.nezabavitelná částka má taky součást - nákl.na bydlení, vůbec bych to neřešila, nájem by musel zaplatit i z nezabav.minima.
Takže nevidím nic závadného na strhávání nájmu ve škole ze mzdy i při srážkách, i tak je ta cena za bydlení super a určetě smluvně ošetřená.
Já vím, že s tím jsou komplikace, ale řešila bych to výplatou v hotovosti - měli byste podepsaný výdajový doklad na celou nezabavitelnou část mzdy a příjmový doklad na částku za nájem př. za stravenky. Aby na vás třeba nějaká kontrola (kdo ví která to kontroluje, já jsem se s žádnou na exekuce ještě nesetkala, ale co není, může být) nemohla s tím, že nedostal nezabavitelnou částku. Mně je naprosto jasné, že ta nezabavitelná částka slouží k úhradě nájmu a jídla, ale kdo ví jestli to vědí i ti kontroloři.
Ten paragraf znám a opět jsem si ho oživila,možná tomu nerozumím,ale nájem ve výši zmíněné neopřekračuje výkon rozhodnutí myslím výši 1/3 a určitě je sml.ošetřen,stravenky jsou minimální částky takže tam ani v součtu nedosáhnou tedy myslím 2093,-Kč, rozumím tomu dobře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.