Re: MO, ukončení PP a doba nemoci na ZL
Ne v případě MO dostane zaměstnanec ZL až s potvrzenou dobou pracovní neschopnosti z OSSZ, nikoliv od zaměstnavatele. Vy pošlete ZL (můžete i 30.9.) na OSSZ a oni ho potvrdí a obratem pošlou zaměstnanci. Většinou se to do těch 8 dní stihne. Pokud by jste chtěla můžete také ZL odnést na OSSZ sama a nemoci Vám potvrdí přímo na místě. Není to, ale Vaše povinnost.
Snad nám ještě někdo poradí. Od nás letos ještě nikdo neodcházel. Mzdový program nám tiskne jednu stránku ZL i se dny nemoci. Zřejmě je to špatně, pořád čekám, kdy autor program upraví, ale zatím nikdo neodchází, tak to neřeším.
Ale podle všech diskusí, by měl ten ZL dostat ke dni ukončení PP.
Všechny tyto odpovědi jsou chybné a už jsme tu o tom mnohokrát debatovali. I u MO je zaměstnavatel zaměstnanci povinen předat Potvrzení o zaměstnání v den skončení prac. poměru. Pak jdu toho zaměstnance na sociálku odhlásit a přitom zrovna požádám o vystavení potvrzení o promaroděných dnech. Pro toto potvrzení se zaměstnanec staví později nebo mu ho pošlu poštou. Nebo si toto potvrzení může vyzvednout na sociálce zaměstnanec sám. Zkrátka - Potvrzení o zaměstnání vystavuje zaměstnavatel a musí ho zaměstnanci předat v den skončení PP. Potvrzení o promaroděných dnech vystavuje ten, kdo nemocenské dávky vyplácí.
To může být, ale sociálka pro Brno-venkov bez zápočtového listu nevystaví potvrzení o promaroděných dnech a sami mi tam doporučily odesílat ZL v den ukončení PP nebo následující na jejich OSSZ nebo to tam nosit osobně. Pokud by na tom zaměstnanec trval zápočtový list může dostat v kopii, ale většinou se s nimi dohodneme.
Sociálku Brno-venkov znám, už tam sice nechodím, ale a s tímto s nimi byly vždycky problémy. Ženské zarputile trvaly na něčem, co vůbec nemělo oporu v zákoně, naopak, já bych byla nucena porušovat zákon, pokud bych se jejich požadavakům podřizovala. Pokud Vám říkají, že máte potvrzení o zaměstnání posílat nejprve na jejich OSSZ, tak Vás přesvědčují, ať nedodržujete Zákoník práce, protože ten přímo nařizuje předání potvrzení o zaměstnání zaměstnanci v den skončení prac. poměru. A pokud by došlo ke sporu se zaměstnancem, že jste mu nechtěla vydat originál v den skončení, tak zaměstnanec by 100% vyhrál! Vy mu ho ten originál prostě vydat musíte bez ohledu na to, co Vám říká sociálka. Kromě toho - potvrzení o zaměstnání je výhradně věcí zaměstnavatele a sociálce po něm nic není. Sociálka má pouze vystavit potvrzení o promaroděných dnech, protože vyplácí nemocenskou, to je všechno. I na sociálce Brno-venkov musí dodržovat zákony a ne požadovat zcela nesmyslné věci.
Ještě se zeptám, (jak jsem psala výše v příspěvku, program mi tiskne ZL i s promaroděnými dny) je možné, abych na ZL dopsala ručně větu, že zaměstnanec souhlasí s údaji uvedenými na ZL? Nebo raději kontaktovat autora programu, aby to předělal?
Díky, spíš by mě ale zajímalo, jestli to tam nemůže být ze zákona, jestli bude chyba, když tam ty dny zůstanou. Je jasný, že na sociálce dostanu extra Potvrzení, ale jestli tu mzd. agendu vedu dobře, tak by to mělo být stejný. Ještě jednou díky za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.