Re: Jak danit dary/příspěvky na PayPal
Viděla bych to na ostatní příjmy podléhající §10 zákona o dani z příjmů. Tyto příjmy jsou osvobozeny od daně, pokud jejich úhrn nepřesáhne 20000 Kč za rok. Ale pozor - i když ze svého weblogu budete mít např. "jen" 15T Kč za rok, tak do limitu 20T se počítají VEŠKERÉ "ostatní" příjmy, resp. jejich součet. Takže pokud vám např. soused ještě dal za opravu jeho škodovky 6T, tak jste dohromady získal za rok 21T a už to musíte danit v rámci přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
100% jistá si nejsem a budu ráda, když se vyjádří i někdo další. Ale nevím, kam JINAM to zahrnout. Příjmy ze zaměstnání §6 to určitě nejsou. Příjmy ze živnosti §7 taky ne. Příjmy z kapitálového majetku §8 taky ne a příjmy z pronájmu §9 též ne. Takže mi zbyl ten §10 :-) Kdyby ty webové stránky souvisely nějak s jeho podnikáním, tak bych to viděla na §7 - ale v tomto případě jde o jeho soukromou aktivitu. Co navrhujete vy?
Soukromý weblog nemající nic společného s podnikáním :-) Na anglojazyčném internetu je běžná praxe, že si autor blogu na své osobní stránky umístí darovací tlačítko PayPal. Poslední dobou se tato praxe uplatňuje i v ČR.
Ale asi máte pravdu, že vylučovací metodou přeci jen dojdeme k ostatním příjmům. Děkuji, Evo.
Ale v § 10 nejsou vyjmenovány veškeré příjmy, takže by tam klidně x) ostatní příjmy mohly být. Je tam uvedeno, že je to ZEJMÉNA. Je spousta ostatních příjmů, které spadají do § 10 a nejsou v odstavci 1 uvedené. To neznamená, že se zařadí do odstavce 1a).
Ivčo souhlasím s Vámi, že § 10/1/a to není, to se mi zdá jasné. Není to příležitostná činnost a proto nelze použít § 10/3/a.
Už tak jistý si nejsem, zda se jedná o § 10 nebo to podléhá darovací dani.
Dar by neměl mít protiplnění a já tento "dar/příspěvek" chápu jako "dobrovolné vstupné". Návštěvníci stránek dostanou "službu", že si něco mohou přečíst nebo i sami napsat. Takže bych to spíše než na dar bez protiplnění viděl na § 10 ZDP. Ale záleží na právním posouzení popsané situace. Zdanit je to pak hračka. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.