Re: Materska dovolena
pokud pracujete v prostředí- v zaměstnání, které je pro těhotnou zam-kyni zakázané, lékař Vám vystaví tiskopis Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a zam-tel Vás převede na práci, která je pro Vás vhodná
pokud budete dosahovat nižšího příjmu (z důvodu převedení), potom budete dostávat právě ten VPTM
a až půjdete na MD, tak PPM se bude počítat z posledních 12 kal. měsíců - ve Vašem případě se spočítají 2 DVZ - před nástupem na PPM a před převedením na VPTM, který denní vyměř. zákl. bude pro Vás výhodnější, ten se použije a bude se Vám tímto průměrem vyplácet PPM
o vystavení PN rozhoduje lékař - těhotenství - jako takové - není nemoc
Nic nesoudím, právěže mně přišlo divné, že o doporučení lékařky vůbec nemluví, pouze že jí vedoucí sdělila, že půjde na nemocenskou. A zdálo se mně, že Lenka to bere jako hotovou věc, že v těhotenství nemůže prodávat a proto půjde na nemocenskou. Takže jsem se chtěla zptat, zda pracuje na nějakém místě, které ohrožuje těhotenství a pokud ne, tak o přeřazení na jinou práci ani nemusíme uvažovat, ať už jinou práci mají nebo ne. A pořád to není důvod k tomu, aby ji lékař uznal práce neschopnou. Ovšem záleží na lékaři, to je jasné.
>>>>>Dobrý den, chtěla bych se zeptat z čeho se vypočítá
>>>>>mateřská. Jestli z ročního příjmu nebo jen čtvrtletí.
>>>>>
>>>>>Termín porodu mám v květnu, ale při mém povolání budu
>>>>>muset nastoupit na nemocenskou. Nevím, zda na ni mám
>>>>>nastoupit již v prosinci nebo až v lednu, abych si
>>>>>nesnížíla základ pro výpočet mateřské.
>>>>>Děkuji za radu.
>
>Prodavačka čeho? Musíte nosit nějaké těžké věci? Jinak
>nevidím důvod, proč byste nemohla prodávat jako
>těhotná.
Práce prodavačky není jen stát v obchodě. Opravdu to obnáší i např. zvedání těžkých věcí (myslíte si, že dodavatel, který doveze zboží vám to snad i vybalí???) a také mnoho stresu. A směna 12 hodin vám nepřipadá v těhotenství trochu záhul? A na to abych tam jen stála a nic nedělala a kolegyně musela všechno tahat sama, je fakt lepší když tam nebudu vůbec a bude tam místo mě chodit např. brigádník.
Chtěla jsem pouze vysvětlit, jak je to s těmi příspěvky.
Ano, to beru. Jen jsem chtěla říct, že o pracovní neschopnosti rozhoduje lékař a ne vedoucí (viz. moje odpověď před chvílí). Nedá se říct, zda Vám výše mateřské vyjde lépe, když nemocná budete od prosince nebo od ledna. To záleží na Vašich konkrétních výdělcích. Každopádně sečtou Vaše hrubé mzdy ve 12ti měsících před měsícem, ve kterém budete nastupovat na mateřskou a podělí se kal. dny v těch měsících, od kterých se nejprve odečtou kal. dny nemocí, OČR a nepl. volna v těchže měsících.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.