Re: Nařízení dovolené SPĚCHÁ
Náhle jsem onemocněla a měla jsem nahlášenou dovolenou (2t),kt.jsemmusela zrušit a jsem na dlouhodobé nemocenské. Do konce roku mám nahlášenéřádné čerpání nové dovolené (3t.)Zaměstanavetel požduje,že poskončení nemocenské mám vyčerpat ty dva týdny dovolené a následně pak navázat na ty 3t. nahlášené. Myslím si, že nemá právo určit přímo od kterého dne mám nastoupit na dovolenou, když mám ty 3 týdny řádně nahlášeny a zbylé 2 týdny lze převést do nového roku. Prosím děkuji za obajsnění.
Nástup dovolené zásadně určuje zaměstnavatel. Jedinou povinností je,aby nástup určitl 14 dní předem. Tudíž jestliže vám to nařídil již v průběhu vaší nemocenské , je to v pořádku a dovolenou musíte čerpat. Rovněž převádět dovolenou do dalšího roku můžete jen se souhlasem zaměstnavatele. Klidně vám může nařídit čerpání třeba celý listopad.
Mýlíte se, o tom kdy a jak dlouhou dovolenou budete čerpat, rozhoduje výhradně zaměstnavatel. Pouze Vám ji nesmí celou rozdrobit (pokud se nedohodete jinak) a musí nařídit vyčerpání alespoň 2 týdnů vcelku. Termín čerpání dovolené Vám musí oznámit 2 týdny předem.
Nezlobte se, ale tak se zeptám ještě takto: Dle toho co píšete, zaměstanavetel určuje dobu i délku čerpání dovolené. Tzn., že pokud chci mít na rok 2009 3 týdny na podzim, ale jemu to nevyhovuje tak mi je nemusí uznat a může mi je určit např. na jaře a z toho musí být 2 týdny v celku a zbytek může být různě. Chápu to správně? Velice děkuji
Ano. Výhradně on určuje kdy a kolik dovolené budete čerpat, musí dodržet tu podmínku, že Vám musí nechat aspoň 2 týdny vcelku a zbytek jinak, může Vám určit třeba celou vcelku, jen Vám ji nesmí celou rozdrobit. Ovšem pokud se spolu dohodnete jinak, je to na dohodě. Pokud už Vám dovolenou určí nebo Vám ji na Vaši žádost povolí, pak Vám ji i může zrušit a odvolat Vás zpět do práce. V tom případě by pak byl povinen uhradit výdaje, které Vám vznikly (např. stornopoplatek zájezdu apod.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.