Re: Učen a mzda
Pan ředitel učiliště tvrdil, že nic vyplácet nemusíme učni ani učilišti. Ve smlouvě ovšem nic o placení není - ani zda platit ani zda neplatit. nyní jsem právě zjisitla, že v té smlouvě je, že má učeň pracovat 7 hodin + 1/2 hodiny a podle nového zákoníku práce může pracovat jen 6 hodin. Mám tedy obavy, že je celá smlouva podle starcýh zákonů.
Toto je v zákoníku tady, jinde jsem právě našla toto
d) mladších 18 let 30 hodin týdně s tím, že délka směny v jednotlivých dnech nesmí přesáhnout 6 hodin. Délka stanovené týdenní pracovní doby ve více pracovněprávních vztazích podle § 3 věty druhé zaměstnance mladšího než 18 let nesmí ve svém souhrnu přesáhnout 30 hodin týdně.
http://www.jmskoly.cz/odborskolstvi/121
No to záleží, jak máte danou smlouvu s učilištěm. My třeba máme že za každou odpracovanou hodinu učně si bude učiliště účtovat 30,-Kč, oni vystaví fa a my uhradíme. Nejsou naši zaměstnanci.
Pokud máte nic neplatit, tak nic neplatíte. Pouze budete na základě této smlouvy přidělovat ochranné pomůcky, zabezpečíte školení BOZP a PO atd... I tohle by však měla řešit smlouva s učilištěm = podmínky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.