Re: a jak je to s "úhradou" faktury?
Dobrý den,
řeším stejný problém, účetně je to celkem jasné, ale neumím se vyrovnat s ÚHRADOU té faktury. Myslíte, že byste mi mohla také poradit?
Když zaúčtovávám banku, tak přez tlačítko variabilního symbolu si označím tu fakturu, která je uhrazená, a když potom tisknu knihu faktur, tak se mi vyznačí ty neuhrazené.
Jenže když takto použiju tu úhradu sníženou o poplatek, tak mám část faktury jakoby neuhrazenou, i když účetně to díky účtu 315 samozřejmě sedí. Ono do banky totiž nepřijde 10500, ale 10450 a tato přišlá částka tedy jakoby hradí tu fakturu.
Možná že se nevyjadřuji dost jasně, tak kdyžtak upřesním.
Budu ráda, když se se mnou někdo podělí o zkušenost.
Re: a jak je to s "úhradou" faktury?
>>>Může mi prosím někdo poradit, jak zaúčtovat platbu
>>>kartou?
>>>Na banku mi přijde paltba už snížená o poplatky
>>>bance.
>>>Účtuji v sw Pohoda.
>>>
>>>Prodané zboží učtuji 315/604
>>>DPH 315/343
>>>
>>>jak zaúčtovat příjemna banku a poplatky?
>>>Děkuji za radu.
>> Faktura na částku 10500 Kč,poplatek 50 Kč
>>221/315 10 500Kč
>>568/221 50 Kč nebo 221/568 - 50 Kč
>>Záleži na software ,jak Vám umožní účtovat
>
>
>Dobrý den,
>
>řeším stejný problém, účetně je to celkem jasné, ale
>neumím se vyrovnat s ÚHRADOU té faktury. Myslíte, že
>byste mi mohla také poradit?
>
>Když zaúčtovávám banku, tak přez tlačítko variabilního
>symbolu si označím tu fakturu, která je uhrazená, a
>když potom tisknu knihu faktur, tak se mi vyznačí ty
>neuhrazené.
>Jenže když takto použiju tu úhradu sníženou o
>poplatek, tak mám část faktury jakoby neuhrazenou, i když
>účetně to díky účtu 315 samozřejmě sedí. Ono do banky
>totiž nepřijde 10500, ale 10450 a tato přišlá částka tedy
>jakoby hradí tu fakturu.
>
>Možná že se nevyjadřuji dost jasně, tak kdyžtak
>upřesním.
>Budu ráda, když se se mnou někdo podělí o zkušenost.
>já bych účtovala dvěma položkami 221/315 10500
> 568/221 50 nebo 221/568 -50,
variabilní symbol jen u úhrady, u poplatku ne.... faktura bude uhrazena v plné výši a částka připsaná na účet snížena o poplatek...
ale třeba někdo účtuje jinak.
>
>
>
Re: ještě prosím.....
No já se asi vyjadřuju blbě, ale jde o to, že do banky přijde ta částka snížená o poplatek, a já tou částkou - když to prokliknu přes ten variabilní symbol - jakoby tu fakturu uhradím. Při úhradě normální faktury, kdy na účet přijde požadovaná částka, prokliknu VS, najdu hrazenou fakturu, odentruju, a tím pádem když otevřu faktury, tak vidím, že už je hrazená - teď nejde o stav účtů, ale o tu provedenou úhradu.
Takže když do banky přijde částka nižší, snížená o poplatek, tak přes ten variabilní symbol vyhledám tu fakturu, doplním tu částku, která je v bance, a tím pádem v soupisce faktur bude chybět ta částka toho poplatku.
Jak toto řešíte?
Re: ještě prosím.....
podle popisu možná účtujete v money.Nevím,jestli dobře, ale zkusím popsat,jak to dělám já.Na bance přes tečky(vs) uhradím celou fakturu,ale než bankovní doklad uložím na celkové uhradě na dokladu částku ponížím (o poplatek),uložím i přes to, že program hlásí,že neshoduje saldo. Na řádku uloženého dokladu dám zaúčtování a ten poplatek,co se automaticky zaúčtoval na 311 přepíšu na 568 a uložím,zamknu doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.