Re: Společník a odvod ZP -prosím
Počátkem roku jsem měla kontrolu na VZP a tam mně bylo řečeno, že společníci a jednatelé, i když nepobírají žádné peníze, musí být přihlášeni pod touto firmou u svých zdravotních pojišťoven. Tak jsem na místě udělala přihlášky těm, kteří patřili do VZP a pak jsem zaslala přihlášky i do dalších pojišťoven, kam patřili i ostatní. Na přehledech jsem je pak uváděla do počtu. A nedávno jsem zase měla další kontrolu na VZP (s jinou firmou) a paní se strašně divila, proč tam mám přihlášeného společníka, když nemá z firmy žádný příjem (není veden ani jako zaměstnanec). Nechtěla věřit, že jsem to udělala na základě jejich pokynu z počátku roku. Až to zaslechla jiná pracovnice a přitakala mně, že na začátku roku platilo toto, ale teď už to zas neplatí a přihlašovat se mají pouze členové představenstva a dozorčí rady z akciovek a ne společníci a jednatelé z s.r.o. Tak toho společníka zase vyškrtli a v přehledech ho vůbec uvádět nemám. No není to blázinec?
Re: Společník a odvod ZP -prosím
Já toto řešit nemusím, protože jde buď o starobního důchodce, který je pojištěn státem anebo je to člověk, který má příjmy jinde a z těch je odváděno. Ale schválně jsem se na to ptala, jak by to bylo, kdyby nebyl pojištěn státem a jinde příjmy neměl a tvrdili mně, že u s.r.o. to sledovat nemusím. Mám i akciovku a tam mám od členky představenstva a od členky dozorčí rady (které zde příjem nemají) potvrzení od jejích zaměstnavatelů, že jsou pojištěny u něj. Další člen představenstva je student a ostatní mají v té a.s. i pracovní smlouvy, takže se odvádí z mezd.
Re: Společník a odvod ZP-pouze z příjmu
Objevil jsem tuto starší diskuzi - momentálně se přu s OZP ohledně zdravotního pojištění jednatele (stejný režim platí pro všechny volené a jmenované funkcionáře, tj. pro členy představenstev, funkcionáře občanských sdružení, SVJ atd.).
OZP požaduje platit minimální pojištění vždy od data vzniku funkce. Já jí oponuji, že jednatel se podle definice v zákoně o veřejném zdravotním pojištění považuje za zaměstnance jen tehdy, pokud pobírá příjem dle § 6 zákona o daních z příjmů. Tím pádem můj názor je - pokud nemá příjem, není zaměstnanec, nemusí se hlásit ani zahrnovat do přehledů a nemusí se za něj odvádět minimální pojištění. Ale OZP si postavila hlavu a trvá si na svém. Podal jsem stížnost na Ministerstvo zdravotnictví, ta se řeší, ale jsem připraven se klidně soudit, jako to udělal Ježek software u sociálního a vypadá to, že vyhraje. Hold když jsou úřady arogantní a cítí se beztrestné, tak neposlouchají odborníky a stát pak cáluje miliardy, ovšem z našich daní!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.