Re: výpočet dovolené - pro paní Jiřku.Dě
Více se nás tady shodlo, že pokud nemá zaměstnavatele celý měsíc, nárok za ten měsíc není. Pokud firma dovolenou za ten měsíc přizná, tak se podle mého názoru nic neděje a žádný úřad Vás za to nebude popotahovat, protože zaměstnanec nebyl nijak ošizen, naopak. Záleží na tom, jak se k tomu postaví zaměstnavatel (tedy majitel firmy).
Moc děkuji za rychlou odpověď.Jste moc hodná....
Ještě dva dotazy.....zaměstnankyně do naší firmy nastoupila v 1/2 února a do 1/2 ledna pracovala u jiného zaměstnavatele...mezitím měla nemocenskou a pak plynule s návazností přešla pracovat do naší firmy - má nárok na 1/12 dovolené za únor?
Počítáme do pracovních dní pro výpočet nároku na dovolenou také placené svátky,kdy zaměstnanec nemohl být v práci?
Ještě jednou děkuji.
Nejsem paní Jiřka, ale snad Vám zvládnu odpovědět také. Pokud zaměstnankyně měla PP v té předcházející firmě ukončený v 1/2 ledna a následně PN v ochranné lhůtě, nárok na dovolenou za únor jí nevzniká, protože neměla prac.poměr bezprostředně před nástupem k vám. Na druhou otázku odpovídám ano, pokud to jsou dny, kdy by jinak měl být v práci.
Já bych řekla, že v tomto případě to v pořádku není, vzhledem k tomu, že nárok na dovolenou vzniká po odpracovaných 21 dnech. On je neodpracoval. Jiná situace by byla, kdyby si teřba v lednu vybíral starou dovolenou, na níž mu vznikl nárok už v prosinci.
Ale v tom lednu by si vybíral dovolenou, za níž už mu nárok vznikl v prosinci, tedy bych tento den počítala jako odpracovaný. Zatímco u tohoto zaměstnance ještě podle mého názoru nárok nevznikl, protože ještě 21 dnů neodpracoval. Kdyby odpracoval 42 dnů, z toho by měl 1 den dovolené, pak bych to brala jako že má nárok na 2/12 (protože po 21 dnech mu nárok již vznikl a ten uplatnil).
Ale přï posuzování odpracovaných dnů se za výkon práce považuje i den, kdy zaměstnanec čerpal dovolenou. Tak jsme usoudili, že za srpen tedy 21 dnů odpracoval a má nárok na dovolenou.
Počítá se tedy jen skutečně odpracovných 21 dnů? Děkuji za odpověď.
Příště budene postupovat jak píšete, špatně jsme si nárok na dovolenou vyložili. Děkuji za odpověď, potřebovala jsem si to ujasnit. A kdyby to byl ten sám případ, ale pracovních dnů v měsíci bylo 22, odpracovanost 21 by tedy splnil, tak dle mého má nárok na 1,5 dne dovolené. Je to tak? Děkuji.
Tentokrát s Renatou a s an nesouhlasím. Zaměstnavatel může povolit (určit) čerpání dovolené, i když na ni ještě nárok nevznikl, pokud předpokládá, že na ni nárok vznikne. A jestliže i s čerpanou dovolenou pak odpracovala 21 směn, tak jí nárok na tu 1/12 vznikl a že si ho vyčerpala dřív, než jí vůbec ten nárok vznikl, vůbec nevadí. Tak to vidím já.
Ano, i my jsme to takto kdysi praktikovali. Mám ale v sešitě ze školení (nevím už jestli to byl p. Jouza nebo Jakubka) právě na toto upozornění, že to takto nelze, že ten první nárok musí být opravdu až po 21 (22) odpracovaných dnech. Bylo to sice v době, kdy se poskytovala dovolená za 22 odpracovaných dní, ale to myslím, na výpočtu nic nemění. Takže teď zase nevím.
také bych do 21 PD nepočítala čerpanou dovolenou, neboť § 214 ZP říká mj., náleží dovolená za odprac. dny v délce 1/12 dovolené za kalendářní rok za každých 21 odprac. dnů v příslušném kal. roce (kdyby měl ten den,co čerpal dovolenou neplacené volno, už by podmínku nároku nesplnil)
také v komentáři k tomuto § (JUDr. Jouza) - V tom případě mu za každých 21 odpracovaných dnů náleží 1/12 dovolené.....
Jenže on na tu dovolenou ještě neměl nárok - zaměstnavatel mu ji poskytl, protože předpokládal, že podmínku splní . A to je podle mne rozdíl. Přesně je to uvedeno na tom příkladu, že kdyby čerpal třeba 5 dní dovolené - potom byste sice 3,5 dne přečerpané dovolené mohli strhnout, ale 3,5 dne by nepracoval, tudíž neměl mzdu ani náhradu mzdy a už by přesto, že dovolená je jako odpracovaný den nesplnil. Takže se domnívám rovněž, že na dovolenou není nárok.
>>>>>Dobrý den paní Jiřko,
>>>>>jelikož jsem z diskuse pochopila,že jste
>>>>>profesionálka,prosím o radu Vás....jak na výpočet
>>>>>nároku dovolené?
>>>>>Když zaměstnanec nastoupí např.v PO 3.3.2008 má nárok
>>>>>za březen na 1/12 dovolené?Pracovní poměr ukončil k
>>>>>29.2.2008 u jiného zaměstnavatele a 1.3. a 2.3 byla
>>>>>SO
>>>>>+
>>>>>NE. Na tomto diskuzním portálu jsem se dočetla,že
>>>>>nárok nemá....diskutovala jsem to s kolegyní z
>>>>>účtárny
>>>>>a
>>>Ještě dva dotazy.....zaměstnankyně do naší firmy
>>>nastoupila v 1/2 února a do 1/2 ledna pracovala u
>>>jiného
>>>zaměstnavatele...mezitím měla nemocenskou a pak
>>>plynule
>>>s návazností přešla pracovat do naší firmy - má
>>>nárok
>>>na 1/12 dovolené za únor?
>>>Počítáme do pracovních dní pro výpočet nároku na
>>>dovolenou také placené svátky,kdy zaměstnanec nemohl
>>>být v
>>>práci?
>>>Ještě jednou děkuji.
>>
>>
>>Prosím,pokud zaměstnanec nastoupil 6.10......počítám
>>správně,že má nárok na 3/12 dovolené dokonce roku
>>tj.5
>>dní? Počítám do odpracovaných dní také svátky.....
>Protože odpracuje víc než 60 dnů, bude mít nárok na
>alikvotní část roční výměry za každý celý odprac. měsíc
>- tedy na 2/12 - za listopad a prosinec. Za říjen ne,
>to by musel nastoupit 1.října.
nárok na 3/12 by měl, pokud by do 5.10. měl jiného zam-tele, pokud neměl nebo byl na ÚP, je nárok jen na 2/12
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.