Vlákno názorů k dotazu Tržba zaplacena na "cizí" osobní účet od 1234 - Re: Tržba zaplacena na "cizí" osobní úče dá se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2008 17:50

1234 (neregistrovaný)

Re: Tržba zaplacena na "cizí" osobní úče
    dá se předpokládat u majitele účtu. pokud FÚ přijde na to, že mu přišly nějaké peníze (jde taky o to kolik), bude muset prokazovat, že to není jeho zdanitelný příjem

• 14. 10. 2008 22:10

Ivča1 (neregistrovaný)

Navíc syn bude muset prokázat předání peněz otci, neboť se u něho bude jednat u bezdůvodné obohacení - § 451 a dále obč. zák. Ale nenapadá mě nikdo, kdo by mohl napadnout - snad jen otec, kdyby se pohádali a rozešli ve zlém.

• 15. 10. 2008 8:36

Dáša D. (neregistrovaný)

Je to soukromý účet - kdo by co zkoumal. Prostě syn to vybere z účtu, předá otci, ten vystaví příjmový doklad k vystavené faktuře a je to.

• 15. 10. 2008 8:43

Zajda (neregistrovaný)

Synuv prijem to je vzdycky ana to nemusi podnikat. viz nazor Ivca

• 15. 10. 2008 9:09

MP (neregistrovaný)

Nemohu se s tímto názorem ztotožnit. Jaký by pak byl rozdíl v tom, kdyby otec poslal syna k odběrateli a ten peníze vyzvedl hotově a následně donesl otci? V případě, že by na stvrzence bylo napsáno jméno, popř. číslo OP, syna a ne otce (jak by sice asi pro bezproblémovost bylo uvedeno..). Syna, který peníze fyzicky přebral...

Podle mě nemůže být (zdanitelným) příjmem něco, co nepodnikajícímu člověku "omylem" dojde na účet a hned se toho zbaví v prospěch "správného" příjemce. Notabene, kdyby si otec a syn ti "potvrdili" předání peněz příjmovými/výdajovýmu doklady.

Jedná se o částku do 10.000 Kč.

• 15. 10. 2008 9:18

Dáša D. (neregistrovaný)

Samozřejmě - vždyť se stalo snad každému z nás, že jsme pro někoho převzali peníze a pak mu to předali. Jaképak bezdůvodné obohacení! Žádný problém v tom nevidím.

• 15. 10. 2008 9:23

Zajda (neregistrovaný)

Jako clovek to vidim stejne. Zakony to vsak vidi jinak

• 15. 10. 2008 9:38

Ivča1 (neregistrovaný)

Dášo, asi jste si můj příspěvek nepřečetla správně. Psala jsem, že pokud syn prokáže předání peněz otci, nebude se jednat o bezdůvodné obohacení. Jde o to to prokázat, víme, co dokáží rodinné spory...
    Ale jak píše Zajda, co je psané, to je dané. Mám zkušenost, že jsme chtěli převést peníze za byt na účet manželky prodávajícího, protože sám prodávající účet neměl. Právník realitky i banka to podmínili tím, že se musí sepsat extra lejstro o tom, že ji manžel tímto pověřuje.

• 15. 10. 2008 9:53

Dáša D. (neregistrovaný)

Ano, Ivčo, rozumím. Ale pokud pán sám nemá žádný účet, zřejmě se opravdu jedná o menší částky. Když nabídne synův účet, asi
    mu důvěřuje. Jako jediný háček bych tam viděla v případném prokázání odběratele, že fakturu opravdu zaplatil. V jeho případě bych si nechala písemně potvrdit, že dodavatel chce poukázat částku na ten a ten účet. Na výpisu totiž zřejmě budou jiné údaje, než na faktuře.

• 15. 10. 2008 10:03

Zajda (neregistrovaný)

Podle mě nemůže být (zdanitelným) příjmem něco, co
    >>>>>nepodnikajícímu člověku "omylem" dojde na účet a hned
    >>>>>se
    >>>>>toho zbaví v prospěch "správného" příjemce. Notabene,
    >>>>>kdyby si otec a syn ti "potvrdili" předání peněz
    >>>>>příjmovými/výdajovýmu doklady.
    >>>>>
    >>>>>Jedná se o částku do 10.000 Kč.
    >>>>
    >>>>Samozřejmě - vždyť se stalo snad každému z nás, že
    >>>>jsme pro někoho převzali peníze a pak mu to předali.
    >>>>Jaképak bezdůvodné obohacení! Žádný problém v tom
    >>>>nevidím.
    >>>
    >>>Jako clovek to vidim stejne. Zakony to vsak vidi
    >>>jinak
    >>
    >>Dášo, asi jste si můj příspěvek nepřečetla správně.
    >>Psala jsem, že pokud syn prokáže předání peněz otci,
    >>nebude se jednat o bezdůvodné obohacení. Jde o to to
    >>prokázat, víme, co dokáží rodinné spory...
    >>Ale jak píše Zajda, co je psané, to je dané. Mám
    >>zkušenost, že jsme chtěli převést peníze za byt na
    >>účet
    >>manželky prodávajícího, protože sám prodávající účet
    >>neměl. Právník realitky i banka to podmínili tím, že
    >>se
    >>musí sepsat extra lejstro o tom, že ji manžel tímto
    >>pověřuje.
    >
    >Ano, Ivčo, rozumím. Ale pokud pán sám nemá žádný účet,
    >zřejmě se opravdu jedná o menší částky. Když nabídne
    >synův účet, asi
    >mu důvěřuje. Jako jediný háček bych tam viděla v
    >případném prokázání odběratele, že fakturu opravdu
    >zaplatil. V jeho případě bych si nechala písemně potvrdit, že
    >dodavatel chce poukázat částku na ten a ten účet. Na
    >výpisu totiž zřejmě budou jiné údaje, než na faktuře.

Jako odberatel bych toto rozhodne chtela od dod-le pisemne. Ze strany odb-le by bylo nelogicke nemit to pisemne. Pokud by odb-telnemel nic pismne podlozeno a zaplatil by na "nejaky" ucet, muze mu dodavatel pak rict, ze nedoslo k uhrade.

• 15. 10. 2008 9:22

Zajda (neregistrovaný)

Je na synovi aby pripadne toto dokazal FU, ze se nejednalo o jeho prijem. Muze to byt i 1.000 Kc. Staci to takto udelat 11x a uz to za rok prevysuje hranici 10.000 Kc. Nerikam, ze tento pripad musi syn danit, ale jedna se o to, ze dukazni povinnost je na synovi.
    A kdybych poslala syna zaplatit za me hotove, staci, kdyz syn uvede pri platbe moje inicialy. Do 10.000 Kc nemusi byt, staci zjednoduseny danovy doklad. §28 ost.3 zakona o DPH

• 15. 10. 2008 11:59

MP (neregistrovaný)

Je jasné, že by syn ve skutečnosti asi "nahlásil" otcovy iniciály. Šlo mi o hypotetický příklad, kdyby plátce peněz při hotovostní úhradě uvedl, že peníze převzal "syn".

---
    V mém uváděném dotaze nejde o žádný plánovaný podraz, jde o úhradu FA za služby mezi lidmi, kteří se dobře znají. Jen prostě "otec" nemá BÚ.

Na druhé straně, přemýšlím, proč by se o to měl FÚ vůbec zajímat. U odběratele (plátce FA) je dokladem o zaplacení výpis z BÚ s var. symbolem faktury. Na vystavené FA účet uveden nebyl, ten se odběratel dozvěděl dodatečně, když nechtěl platit hotově. Dodavatel (otec) si prostě zaúčtuje hotovostní příjem peněz, tržbu, do pokladny. Syn nepodniká.

Prokázat případně, že se jedná o příjem otce, by neměl být problém (byl by to zájem otce, syna i odběratele)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).