Re: Převod auta do majetku firmy
Samozřejmě i auto za 39000,00 Kč lze vložit do OM. Není vůbec podstatné, jestli je v TP pouze vaše RČ nebo IČO. Za kolik ho do majetku vložíte, to záleží na tom, kdy bylo auto pořízeno. Pokud bylo pořízeno v době kratší jak 1 rok, pak si jako daňový výdaj uplatníte pořizovací cenu. Pokud by bylo auto přízeno před více než rokem, pak musí být cena stanovena podle zákona o oceňování. Po vložení do OM si budete uplatňovat DPH z PHM, oprav apod.. Budete hradit silniční daň a to za měsíce, kdy bude auto použito pro podnikání. I když je cena nižší jak 40000,00 Kč a cenu uplatníte rovnou ve výdajích, založila bych si kartu majetku, kde bych uvedla auto vložené do OM s pořizovací cenou xxxx a zůstatkovou cenou = 0.
DPH z oprav, údržby atd. se vůbec při prodeji nebudete zabývat.
Pokud by jste auto chtěl prodat, pak z prodeje OA nebudete odvádět DPH.
Pokud se jedná o nákladní auto, pak prodej bude zdaněn DPH, pokud bude prodej zdaněn dle § 7. Pokud by jste auto vyřadil před prodejem z OM, pak, jelikož nebylo uplatněno DPH na vstupu, nebude ani vyřazení do osobní spotřeby podléhat DPH na výstupu. Poté by byl prodej zdaněn dle § 10.
Skvělá vyčerpávající odpověď! Moc děkuji. jedná se o osobní auto. Jen se ujistím. Auto jsem koupil vloni v dubnu. Vykouzlím to tak, že si ho letos zařadím třeba už v lednu, takže do pořizovací ceny dám částku 39.000 co mám na faktuře. Dám si to přímo do výdajů celou částkou, ale radši si založím katru OM a budu si ji vést po celou dobu používání auta pro podnikání. Silničku jsem si v lednu už zaplatil, protože jsem ho stejně používal jako soukromé vozidlo používané pro podnikání. Soukromě s ním vůbec nejezdím, protože mám jiné auto. Dám si tedy benzíny, opravy apod v plné výši a uplatním si odpočet DPH. Fakt ho nemusím mít napsané na IČO? Proč si to chodí všichni moji kolegové přepisovat na DI z r.č. na IČO? Pak když ho jednoho dne prodám, tak to bude příjem podle § 10?
Pokud auto před prodejem vyřadíte z OM, pak prodej zdaníte dle § 10. Příjem podle § 10 nebude vstupovat do vyměřovacího základu pro odvod SP a ZP.
Pokud by jste auto prodával z OM, pak zdaníte příjem dle § 7 a tento příjem vám bude vstupovat do vyměřovacího základu pro SP a ZP.
Takže prodej zdanit dle § 10 je výhodnější. Přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.