Re: nákup N1 a krácení DPH
Při pořízení auta můžete DPH krátit podle předem stanoveného podílu služebních a soukromých jízd. Co se týká PHM, oprav, údržby, tady bych se přiklonila k tomuto postupu:
u nákupů uplatnit DPH v plné výši a na základě knihy jízd zjistit skutečný poměr služebně a soukromě ujetých km. Po skončení měsíce (u čtvrtletního plátce po skončení čtvrtletí) vystavit doklad o použití, kde podle poměru soukromých jízd odvést DPH na výstupu.
Já se právě setkala s názorem, že z hlediska DPH se krátí (dle pokynu D-227) pouze PHM použité k soukromým účelům a u ostatního (opravy, leasing apod.) je plný nárok na odpočet. A že pouze z hlediska ZDP se krátí vše (PHM, opravy, mytí, odpisy...). Tak právě nevím, jestli nebyly míchány hrušky s jablky...
>>>Dobrý den. Pročítala jsem diskuse a vše možné, ale
>>>stejně jsem nenašla jednoznačný názor a proto prosím
>>>o
>>>radu. Vedeme DE, jsme plátci DPH. Koupili jsme
>>>automobil
>>>kat. N1 na úvěr. Můžeme si uplatnit DPH, to je jasné,
>>>ale jaké??? Auto bude používáno cca z 25% k soukromým
>>>účelům. Musím krátit DPH při koupi? Našla jsem
>>>názory,
>>stanoveného podílu služebních a soukromých jízd. Co se
>>týká
>>PHM, oprav, údržby, tady bych se přiklonila k tomuto
>>postupu:
>>u nákupů uplatnit DPH v plné výši a na základě knihy
>>jízd zjistit skutečný poměr služebně a soukromě
>>ujetých
>>km. Po skončení měsíce (u čtvrtletního plátce po
>>skončení čtvrtletí) vystavit doklad o použití, kde
>>podle
>>poměru soukromých jízd odvést DPH na výstupu.
>
>(PHM, opravy, mytí, odpisy...). Tak právě nevím,
>jestli nebyly míchány hrušky s jablky...
Řešila jsem tento případ asi před 2 lety, nakonec jsme udělali odpočet celý, protože nikdo dopředu nevěděl v jakém poměru se auto bude pro soukromé účely využívat, a potom jsme přidaňovali 1% VC ke mzdě(letos se odvádí i soc.a zdr.poj.). U PHM jsme uplaňovali DPH celé na vstupu a za každý měsíc dokladem o použití dle ujetých soukr. km zase propočetli spotřebu PHM a dodanili na výstupu, a protože to byla N1, tak jsme dodaňovali DPH (par.14, odst.4 písma).Daň.poradce nám radil 2 způsoby: 1.ocenění 1% VC např. Poř.cena 100000,--, 1% = 1000,--, DPH =190,-- Kč, nebo 2.ocenění základní náhradou za 1 km jízdy stanovenou zákonem (myslím, že je teď 4,10), např. za měsíc by dle knihy jízd bylo najeto 1000 km a z toho soukromě 100 km tj.100 x 4,10 = 410,-- a z toho 19% DPH. Ostatní náklady jsme nekrátili a myslím, že je to i uvedeno (pokyn D-300 ?).
Předpokládám, že pokud by auto používal zaměstnanec i k soukromým účelům, zněl by dotaz jinak. Dotaz jsem pochopila tak, že OSVČ pořídí NA a bude jej dle odhadu z 25 % užívat k soukromým účelům. Ale i kdyby se jednalo o použití auta zaměstnancem, pak i tak bych se přiklonila ke krácení DPH na vstupu (není pak nutno zdaňovat na výstupu). U ostatních výdajů souvisejících s provozem se pak dodaní pouze PHM k soukromým jízdám.
Například: PFA za ZD 100000,00 + DPH 19000,00
krátím DPH o 25 % = 4750,00 Kč. DPH uplatním ve výši 14250,00 Kč. Do DHM zařadím 104750,00 Kč a z této částky bude uplatněn odpis. Daňově bude znatelný pouze ze 75 %. Pokud by došlo v budoucnu k prodeji auta, pak příjem ve výši dříve neuznaného odpisu nebude zdanitelným příjmem.
Určitě bude existovat více postupů, ale já bych postupovala takto.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.