Vlákno názorů k dotazu Podnikat jako OSVČ nebo raději s.r.o.? od pája - Re: Podnikat jako co? co další? Já bych Váím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2008 11:21

pája (neregistrovaný)

Re: Podnikat jako co? co další?
    Já bych Váím doporučil si sednout s dobrým daňovým poradcem,aby to s Vámi celé rozebral a vysvětlil, protože je toho moc k porovnání a hodnocení.
    Jediný společník s.r.o. - = jediný jednatel, bez zaměstnanců
    ručení- OSVČ celým majetkem, s.r.o. jen firemním majetkem,
    zaměstnat se- co budete v s.r.o,. dělat, máte možnost nějakou práci vykonávat, která nebude náplní jednatel? to se nedá takhle z dotazu vyčíst a myslím, žetyto stránky na to ani nestačí. I když plokud se chytnou chytré hlavy a každý Vám dá kousek, tak si z toho třeba složíte alespoň základ. Se založením s.r.o. jsou zaké spojeny finanční náklady- notář, smlouva, živ.oprávnění nové,OR atd.

• 21. 10. 2008 11:35

VH (neregistrovaný)

Já bych doplnila, co uvedl Pája, že ještě záleží na oboru podnikání - někteří klienti u OSVČ služby neobjednají, ale u s.r.o. ano, některým vadí s.r.o., ale více důvěřují a.s. apod. Jako vždy - každé řešení má své výhody i nevýhody a co je výhodou pro mě, nemusí být pro Vás.

• 21. 10. 2008 11:54

pája (neregistrovaný)

ANO, přesně tak to funguje, navíc ještě jsem se setkal s tím, že pokud má s.r.o. jen minimální zákonný ZK, předstihne ji např. u veř.zakázek jiná, která má třeba 1 milion,takový je život, důvěryhodnost partera si každý zkoumá sám, pokud má zájem.

• 21. 10. 2008 12:17

Romana (neregistrovaný)

Děkuji za názory. Je mi jasné, že téma je pro porostor této diskuse příliš široké. Šlo mi spíše o některé jednoznačné rozdíly v tom, co v které formě lze zahrnout do daňových nákladů (od letoška například zásadní rozdíl v zahrnování SP a ZP atd.) - tedy spíše finanční a daňové hledisko, abych ten prostor trochu zúžila. :-)

• 21. 10. 2008 12:45

iv (neregistrovaný)

>>>>>>>>Jediný společník s.r.o. - = jediný jednatel, bez
    >>>>zaměstnanců
    >>>>ručení- OSVČ celým majetkem, s.r.o. jen firemním
    >>>>majetkem,
    >>>>zaměstnat se- co budete v s.r.o,. dělat, máte možnost
    >>>>nějakou práci vykonávat, která nebude náplní
    >>>>jednatel?
    >>>>to se nedá takhle z dotazu vyčíst a myslím, žetyto
    >>>>stránky na to ani nestačí. I když plokud se chytnou
    >>>>chytré hlavy a každý Vám dá kousek, tak si z toho
    >>>>třeba
    >>>>složíte alespoň základ. Se založením s.r.o. jsou zaké
    >>>>spojeny finanční náklady- notář, smlouva,
    >>>>živ.oprávnění
    >>>>nové,OR atd.
    >>>>>>Já bych doplnila, co uvedl Pája, že ještě záleží na
    >>>oboru podnikání - někteří klienti u OSVČ služby
    >>>neobjednají, ale u s.r.o. ano, některým vadí s.r.o.,
    >>>ale více
    >>>důvěřují a.s. apod. Jako vždy - každé řešení má své
    >>>výhody i nevýhody a co je výhodou pro mě, nemusí být
    >>>pro>>>Vás.
    >>ANO, přesně tak to funguje, navíc ještě jsem se
    >>setka>>s tím, že pokud má s.r.o. jen minimální zákonný ZK,
    >>předstihne ji např. u veř.zakázek jiná, která má třeba
    >>1>>milion,takový je život, důvěryhodnost partera si
    >>každý
    >>zkoumá sám, pokud má zájem.
    >>V roce 2004, když jsem si vyřizovala ŽL, jsem se nad tím také zamýšlela. Šla jsem to prodiskutovat s právníkem, ten měl ze mě spíš srandu (na co s.r.o.?). Jsem OSVČ, protože jsem se tenkrát lekla sankcí, které jsou v legislativě obvykle o řád (několik řádů) vyší pro právnické než pro fyzické osoby. Také ručení OM u s.r.o. není tak jednoduché, pokud dojde k soudnímu vymáhání pohledávek u zkrachovalé s.r.o., nastupuje osobní zodpovědnost jednatele. V roce 2004 bylo také administrativně náročné založit s.r.o. a provést jakékoliv změny - to byl úkol na několik měsíců (nepružné). Dnes bych se spíš přiklonila k tomu, založit s.r.o., zaměstnat se v něm a požívat běžných zaměstnaneckých výhod (nemocenská, cestovné...). Vyšší odvody ze mzdy (než u FO) by se pravděpodobně zkompenzovaly snížením daňového základu u DPPO.

• 21. 10. 2008 17:47

Petr25 (neregistrovaný)

Ještě lepší je založit firmu v Anglii - Ltd. nebo LLP (lze zdarma, pokud zakládáte osobně, přes zprostředkovatele 10 - 25 tisíc, i se sídlem, nominálním tajemníkem a výroční zprávou, tzv. spící firmy).

Zápis do českého OR pak přijde jen na 5000 Kč. Nepotřebujete žádného notáře ani cokoliv jiného.

Byrokracie nula.

Sídlo si rozhodně udělejte na Praze 3, a pokud možno se neregistrujte k DPH, pokud nechcete zažít teror.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).