Re: OSVČ a založení s.r.o.
s.r.o. bude nový podnikatelský subjekt, tedy musí mít vlastní živ.oprávnění k provozování hostinské činnosti, čili musíte. To že máte tentýž jako OSVČ s tím nemá nic společného. Protože splňujete podmínky pro provozování této žinosti, můžete být sám jako odpovědný zástupce s.r.o. na tuto živnost.
Jestli jste u s.r.o. jako jednatel, tak nesmíte podnikat ve stejném oboru, jaký má tato s.r.o., ani být jednatelem jiné společnosti se stejným předmětem podnikání. Dejte si na to pozor, správně byste měl v okamžiku, kdy začnete provozovat hostinskou činnost na s.r.o. pozastavit tuto činnost jako fyzická osoba.
Děkuji za upozornění. Nějak mi to uniklo.
Takže jaké mám možnosti pokud nechci skončit jako OSVČ s hostinskou činností a přitom chci ještě dál podnikat ve stejném oboru ale s dalším společníkem. Mohu být OSVČ a k tomu založit např. sdružení 2 lidí. Potřebuji oddělit obě účetnictví (evidence).
Prosím poraďte. Díky a hezký den
Popsaný zákaz konkurence je pravda, ale důsledky porušení jsou uvedeny v § 65 obch.z.- v praxi to vypadá tak, že pokud společnost neuplatní právo dle odst. 2 do tří měsíců, tak zanikají. Jiný problém je, že by mohlo jít o tr.čin zneužití informací v obchodním styku, ale pokud budete společníkem a jednatelem, tak to asi nepřipadá v úvahu. Vychází se ze zásady, není žalobce,není soudce.
Já osobně Vám žádní sdružení nedoporučuji, z praxe - jsou mnohdy vělké problémy, které se objeví mezi účastníky sdružení a ty se pak těžko řeší. Pokud skutečně chcete podnikat, jak uvádíte, tak jděte do s.r.o., ale to záleží na Vás. Je pravda, že by se tím zákaz konkurence úplně obešel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.